Obrie bobry a kanibalskí neandertálci v Ľadovej dobe

Zaujímate sa o pravek? Potom siahnite po knižke Jacka Titea Ľadová doba. Verná svojmu podtitulu Spoznaj gigantické živočíchy ľadovej doby predstaví čitateľom od 9 rokov tajuplný a nádherný svet, ktorý patril megafaune.

20.01.2020 07:00
IMG 4011 Foto: ,
Šabľozubý tiger
debata

Deti láka na obrázky leňochov vysokých ako dnešné žirafy, pásavce ozrutné ako automobil a bobry veľké ako medvede spoločne s predkami súčasného moderného človeka.

Odkiaľ vedci vedia, že praveké zvery dosahovali také obrie rozmery? Prezradili to fosílne nálezy z pleistocénu, čiže doby ľadovej. Tá sa začala približne pred troma miliónmi rokov, keď oceány zamrzli a súš pokryl ľadovec. Ľad zakonzervoval kosti a niekedy dokonca kompletné telá zvierat vrátane kože, srsti a krvi.

Knižku Jacka Titea Ľadová doba vydal Albatros. Foto: Albatros
obalka ladova Knižku Jacka Titea Ľadová doba vydal Albatros.

Prehliadka sa začína mastodontom, ktorý bol predkom dnešných slonov. Mastodonty sa objavili pred 20 miliónmi rokov, v kohútiku merali 3,5 metra a vážili dvakrát toľko čo dnešný slon. Počuli ste už o ozornách? Ide o vtáky s rozpätím krídel úctyhodných 8 metrov, ktoré vedeli pri strmhlavom lete vyvinúť rýchlosť 240 km/h!

Praveký bobor mal telo dlhé 2,5 m a jeho tesáky mali 15 cm. Vraj vo vtedajšom ekosystéme mal skôr rolu hrocha než hlodavca.

Megabobor z doby ľadovej Foto: Katarína Sedláková, Pravda
IMG 4010 Megabobor z doby ľadovej

Ešte väčšie zuby – dlhé až 18 cm – mal šabľozubý tiger. Aby sa ich majiteľ vôbec mohol do niečoho zahryznúť, musel roztvoriť čeľuste do uhla 120 stupňov. V knihe spoznáte aj zvieratá ako glyptodon – predchodcu pásavca veľkého ako auto.

Na obrázkoch si môžete ozrejmiť rozdiely medzi neandertálcom a človekom rozumným, čiže Homo sapiens. Dočítate sa, že to neboli žiadni jednoduchí divosi žijúci v tlupách, ale vysoko inteligentní a zruční ľudia. Neandertálci sa plavili po Stredozemnom mori v jednoduchých člnoch či na pltiach už pred stotisíc rokmi, čiže 50 000 rokov predtým, ako sa na more dostal človek moderného typu.

A čím sa takí neandertálci živili? Ich strava závisela od miesta a dostupnosti potravy v tom čase. Na mamutích stepiach ľadovej doby mali dosť mäsitej potravy, v niektorých častiach juhozápadnej Európy sa však živili aj machom, píniovými orieškami a hubami. A podľa fosílnych nálezov vieme, že neandertálci jedli aj jeden druhého! Nebol to však bežný jav, ale zrejme súčasť ich pohrebného rituálu. A ten, kto sa o pravek zaujíma ešte podrobnejšie, iste ocení aj slovník na konci knihy s výrazmi ako hibernácia, hominidi, karapax (tvrdá vonkajšia časť panciera korytnačiek či krabov) či osteodermy (kostené doštičky v koži niektorých živočíchov, napríklad krokodílov). Hurá do štúdia!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pravek #megafauna #kniha pre deti #Ľadová doba