Megxit bude stáť milióny

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan už nebudú mať právo na titul kráľovská výsosť, nebudú plniť pracovné povinnosti plynúce z príslušnosti ku kráľovskej rodine a nebudú ich platiť z verejných prostriedkov. V oficiálnom vyhlásení to uviedol Buckinghamský palác. Vnuk kráľovnej Alžbety II. spôsobil začiatkom januára značný rozruch zverejnením zámeru opustiť pozíciu jedného z popredných predstaviteľov monarchie v záujme väčšieho súkromia svojej rodiny.

20.01.2020 07:00
Megxit Foto:
Harrymu a Meghan zostanú tituly vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.
debata (11)

"Som rada, že po niekoľkých mesiacoch rozhovorov a nedávnych diskusiách sme spoločne našli pre môjho vnuka a jeho rodinu konštruktívnu cestu vpred. Harry, Meghan a Archie budú vždy milovanými členmi mojej rodiny,“ uviedla kráľovná Alžbeta II. Panovníčka tvrdí, že podporuje želanie Harryho viesť nezávislejší život a je rada, že Meghan sa rýchlo stala súčasťou rodiny a že dúfa, že všetci budú šťastní a spokojní.

Megxit, čo je odvodené od brexitu, napĺňa britské médiá. Ako upozornil denník Guardian, o Meghan medzi svadbou páru v máji 2018 a januárom 2020 vyšlo 843 článkov. Až 43 percent z nich bolo negatívnych, 20 percent pozitívnych a ostatné boli neutrálne.

Harry a Meghan bojujú najmä s bulvárnymi žurnalistami. Ako upozornil v komentári Guardian, všetky tri veľké mediálne spoločnosti, ktoré sú najviac posadnuté megxitom, vedú s párom súdne spory týkajúce sa zásahu do súkromia.

Najviac sa špekuluje o tom, kto môže za súčasný vývoj a ako bude vyzerať nový život prominentov. Bulvárny denník Daily Mail sa poponáhľal s výpočtom, že ochrana Harryho, Meghan a ich syna Archieho by mohla stáť okolo 7,6 milióna libier (viac ako 8,9 milióna eur) ročne.

Noviny sa odvolávajú na zdroje z britskej vlády, podľa ktorých je nevyhnutné, aby členovia kráľovskej rodiny naďalej žili pod ochranou. Nebude však potrebné, aby bola taká rozsiahla ako doteraz.

Ak sa potvrdí, že Harry a Meghan chcú tráviť časť roka v Kanade, možno na ich ochranu prispeje aj Ottawa. Kanadský premiér Justin Trudeau vyhlásil, že pár v krajine privíta. K možným nákladom sa však zatiaľ nevyjadril.

Keďže Harry a Meghan už nebudú dostávať priamo peniaze z verejných zdrojov, vrátia aj 2,4 milióna libier (viac ako 2,8 milióna eur), ktoré minuli pri renovácii svojho britského sídla Frogmore Cottage v grófstve Berkshire. Nový model fungovania rodiny má podľa Buckinghamského paláca platiť od jari tohto roku.

Okrem iného to bude pre Harryho znamenať, že sa už nebude zúčastňovať oficiálnych udalostí a nebude vo svojich vystúpeniach reprezentovať kráľovnú. Spoločne s manželkou však môže pokračovať v súkromných charitatívnych aktivitách, pričom sľúbil, že sa bude držať hodnôt, ktoré si panovníčka ctí. Harrymu a Meghan zostanú tituly vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #Meghan #Megxit