Ekologický dům na chilský způsob. Zerocabin je domek pro všechny, kteří chtějí uniknout realitě

img_4144

Foto: Zerocabin

Zerocabin stojící v jižní části Čile

0Zobrazit komentáře

Hledání útočiště uprostřed přírody je trend, který oslovuje stále větší počet lidí. Již dávno se však nejedná o bivak pod převisem, ale do nabídky se dostává množství objektů, které nabízejí relativní pohodlí, absolutní harmonii s okolní přírodou a co možná nepřívětivější způsob života vůči životnímu prostředí. Mezi ně patří také Zerocabin, ekologický šetrný posed pro celou rodinu.

Strávit nějaký čas uprostřed panenské přírody, kdy za celý den neuvidíte živou duši mimo těch, které máte nejraději, to je v dnešním uspěchaném světě romantická představa mnoha z nás. A je úplně jedno, jestli jste vrcholovým manažerem, který jde z obleku rovnou do pyžama, či dělník v některé z továren.

Odpočinek v absolutní izolaci láká stále více lidí, což dokazuje i množství projektů, které se snaží jejich touhám vyhovět. Jedním z nich je například Immerso, prosklená útulna na vrcholcích italských alp, jejíž transparentní střecha umožňuje před spaním počítat hvězdy nad hlavou.

dji_0786_l

Foto: Zerocabin

Domky uprostřed ničeho, jsou vyhledávaným způsobem odpočinku

O klidu ví své i majitelé finského ostrůvku Skjulskäret ve Finsku, kteří si na ostrově na míle obklopeném jen vodou a neobydlenými ostrůvky postavili soběstačný dům. Podobný projekt bychom mohli nalézt i u nás. Stačí se zajet podívat na Smržovku, kde najdete český soběstačný tiny house DONE.

Předimenzovaný myslivecký posed

Soběstačnost a absolutní odříznutí od okolního světa zaručuje i domek Zerocabin, který připomíná předimenzovaný myslivecký posed v korunách stromů. Domky Zerocabin jsou nabízeny v Chile a tým, který je vyrábí, má svou základnu v kouzelném chilském městě Frutillar.

Jedná se o tým lidí s vědeckým vzděláním, kteří se pokusili přenést své znalosti na architekturu domu. Jejich díla díky tomu napodobují systémy přírodního prostředí, do kterého jsou zasazovány. Každá navržená budova je unikátem, který je ovlivněn fylotaktickým uspořádání okolní přírody či pohybem slunce na daném místě pro co největší efektivitu solárních panelů.

Ty spolu s dalšími systémy zajišťují absolutní soběstačnost celého domu. Solární panely spolu s bateriemi zajišťují dostatek energie. Čističky se starají o kvalitu vody, která je mimo jiné získávána zachytáváním dešťové vody a čištěna reverzní osmózou.

dji_0817

Foto: Zerocabin

Ideální místo pro trávení rodinné dovolené

Celá stavba stojí na dřevěných pylonech a její první podlaží začíná až ve výšce dvou metrů. Toto řešení je z důvodu lepšího výhledu do okolní krajiny, ale také coby ochrana před vlhkostí, hmyzem a hlodavci. Celá konstrukce domu je vytvořena bez použití jediného hřebíku a o zateplení se stará biologicky rozložitelná izolace. Izolace a prosklené plochy se zase starají o tepelnou regulaci domu, který je obyvatelný v létě i v zimě díky vytápění kamny na dřevo.

eva-knirschova-boxed2

Přečtěte si takéEva Knirschová z Reshoperu: Budoucnost české e-commerce je ve 20 velikánech, kteří budou soupeřit o celý trhEva Knirschová z Reshoperu: Budoucnost české e-commerce je ve 20 velikánech, kteří budou soupeřit o celý trh

Tým Zerocabin provádí montáž celé budovy až na místě, díky čemuž není nezbytně nutné, aby na pozemek jezdila těžká technika přepravující větší části domu. Materiály použité na výstavbu by měly pocházet z obnovitelných zdrojů, díky čemuž máte jistotu, že bydlíte ve skutečně ekologickém domě. Navíc 10 % zisku z každého domu jde na obnovu letů a záchranu divoké zvěře.

Pokud se v nejbližší době nechystáte do Chile, ale takový dům by se vám líbil, můžete si jej nechat postavit například na Bali. To patří mezi velice oblíbené destinace, kde tráví svou dovolenou i řada Čechů. Pokud byste se zde rozhodli strávit zbytek života, můžete se obrátit na tamní architekty, kteří vám postaví velmi podobnou stavbu.

dji_0820_l

Foto: Zerocabin

Domek je postaven tak, aby co nejméně zatěžoval okolní přírodu

dji_0814

Foto: Zerocabin

K domu nevede žádná větší přístupová cesta, jen malé pěšiny

img_9304

Foto: Zerocabin

Interiér Zerocabin s kuchyní

img_9214

Foto: Zerocabin

Interiér Zerocabin

Diskuze (0)

Novinka

Anonym