Hlavní obsah

Efektivní kroky, díky kterým doma ušetříte za vytápění či ohřev vody

Právo, Sylva Svobodová

Vytápění, ohřev vody, elektřina či plyn. To jsou položky, za něž vydáme nejvíce financí. Proto si ohlídejme, jak efektivně topíme, zda správně funguje zdroj vytápění, jsou-li okna, dveře a radiátory v dobrém stavu.

Foto: Korado

Teplo musí mít kam proudit, proto na radiátor nedáváme mokré prádlo ani nestavíme do cesty sedačku.

Článek

Kromě základních položek se zamyslete i nad těmi ostatními. Opravdu neplýtváte vodou, elektřinou, nakupujete jen čerstvé potraviny, které zavčas spotřebujete?

Nepořizujete zbytečné věci, které používáte minimálně či vůbec? Podívejte se také do šatníku i kuchyňských skříní – možná zjistíte, co bylo drahé a je teď odložené. Nepořizujte další předměty, většinou je nepotřebujete. Šetřete. Jak?

Teplo

Asi všichni chceme zaplatit co nejméně, a přitom neztratit nic na domácím pohodlí. Důležité je myslet na několik věcí a dodržovat je.

Údržba

Topení v obývacím pokoji hřeje méně než třeba v dětském? To bude tím, že jste zapomněli odvzdušňovat. Tak to rychle napravte! Neodvzdušněný radiátor bude nejen méně topit, ale při jeho spuštění lze slyšet i bublání nebo dokonce šplouchání.

Vzduchové bubliny je v takovém případě nutné vypustit odvzdušňovacím kohoutkem. Za pár minut péče o radiátor jeho výkon podstatně zvýšíte.

Nepřetápějte zbytečně

V zimním období je normální doma chodit v dlouhém svetříku a mít nižší teplotu. Tričko a kraťasy si nechte na léto, jinak protopíte majlant.

V obývacím pokoji stačí 21 °C, v ložnici o dva stupně méně. Otužujte se, chladnější klima je v tomto období normální. Nárůst teploty o jeden stupeň Celsia zvyšuje spotřebu energie za vytápění až o 6 %.

Ostrovní dům
Co to vlastně je? Jde o energeticky a materiálově soběstačný a nezávislý dům, do nějž je voda přiváděna ze studny, umí recyklovat dešťovou vodu, energii si vyrábí sám a recykluje rovněž odpady. Energii mu většinou dodávají fotovoltaické panely, tepelné výměníky v kombinaci s tepelným čerpadlem. Zajímavým projektem tohoto typu je výstavba 50 až 80 ostrovních domů u Stříbrné Skalice, které realizuje společnost Wirtuu.
Foto: Wirtuu

Dobře větrejte

Mikroventilace oken opravdu nezaručí vhodné větrání. Jen se ochlazují stěny a interiér se hůře udržuje v komfortní teplotě. Větrejte dvakrát až čtyřikrát denně na pět minut a nechte okna pěkně dokořán.

Pět pravidel správného větrání v zimním období

Jak na to

Dobrým tipem pro někoho je investice do rekuperace. Vzduch současně odvádí i přivádí a díky zabudovanému výměníku je schopna předávat teplo zpět do interiéru.

Účinnost rekuperace se pohybuje v rozmezí 60 až 90 %. Samozřejmě si zkontrolujte, zda vzduch neutíká netěsnými okny, dveřmi. Někdy pomůže jen utěsnění spár silikonem.

Teplo musí proudit

Pozor na mokré prádlo na radiátoru, dlouhé závěsy, sedačku usazenou před zdrojem tepla. Teplo totiž potřebuje prostor a v proudění mu nemá stát nic v cestě. Naopak mu pomůže třeba hliníková fólie za radiátorem, která teplo odráží.

Voda

S vodou musíme zacházet šetrně, není jí na Zemi nekonečné množství. Proto je rozumné využívat moderní technologie, které ji šetří. Víte, že na hygienu a splachování připadne až 70 % denní spotřeby vody?

Úsporná toaleta

Konkrétně na splachování jde 30-40 % denní spotřeby vody. U starších toalet spotřebujeme i 6 litrů, u těch moderních je to až o polovinu méně. A je vypočítáno, že roční úspora u nových toalet s pěti uživateli činí až 15 000 litrů.

Vodovodní baterie

Jak snížit spotřebu vody? Prvním krokem je pořízení pákových baterií se spořicí kartuší (směšovač vody uvnitř baterie), které mají zarážku na 40 % průtoku vody.

Téměř okamžité nastavení teploty, a tedy menší manipulaci s vodou, zvládnou tzv. termostatické baterie, u kterých trvá nastavení teploty pouhé dvě sekundy. Jejich výhodou je také udržení stejné teploty i v případě kolísání tlaku nebo teploty přiváděné vody.

Největší výhodou inteligentních koupelnových baterií jsou velké úspory vody

Tipy a trendy

Dále jsou účinné perlátory (koncovky kohoutků), které při zachování pocitově stejného proudu dokážou vodu provzdušnit a efektivně snížit průtok na 5–8 litrů za minutu. Největší úspory ale přinášejí baterie bezdotykové, které proti běžným spoří až 60 % vody.

Světlo

Osvětlení v bytě vytváří atmosféru, ovlivňuje náladu a psychiku lidí. Při zařizování je tedy podstatný výběr množství, intenzity a barevnosti osvětlení. Ale také úsporný zdroj.

Šetrný zdroj světla zajišťuje LED svítidlo. Může nahradit klasické stropní osvětlení v podobě LED panelů, nebo kvůli úspoře místa lze mít i podhledové světlo umístěné v sádrokartonu, případně ve stěně.

Praktické jsou i bodovky, které nasměrujete tam, kam přesně mají svítit. Nevydávají velké množství světla, stejně jako LED pásky, které platí za tzv. orientační světlo.

Stejně tak myslete na lampy a lampičky. Vyrábějí se na klasické žárovky, ale i s energeticky úspornými LED žárovkami. Do obývacího pokoje a ložnice vybírejte žárovky označené jako teplé, do pracovny nebo lampy na čtení, pro komfort očí, volte raději neutrální bílou žárovku s dostatečnou světelností.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám