Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s tím, že váš expartner má nový vztah

Novinky, lin

Rozchody zpravidla řadíme mezi nejtěžší životní etapy. Zvláště to platí pro ty, kteří se rozejít nechtěli a byli postaveni před situaci, že od nich partner odchází. Jak se vyrovnat s faktem, že vás partner vyměnil za někoho jiného a má chvíli po rozchodu nový vztah?

Foto: Profimedia.cz

Mnoho lidí se nemůže s novým vztahem svého expartnera vyrovnat.

Článek

Přestože rozchody nejsou ničím neobvyklým, dokážou nás silně zasáhnout. Další ránu pak přináší, když si náš expartner či expartnerka najdou nový vztah.

„Když někoho milujeme a svěříme mu své srdce, což je to nejintimnější, co můžeme udělat, je velmi těžké se vypořádat s tím, že jsme byli znenadání nahrazeni,“ říká psychoterapeutka Jeannie Ingramová.

Těžké chvíle mohou zažívat i jedinci, kteří rozchod iniciovali. „Máte-li přetrvávající vazby na svého partnera, je dost možné, že ve vás jeho nový vztah může vzbudit touhu, úzkost a lítost, pro kterou snad ani neexistuje racionální vysvětlení,“ vysvětluje terapeutka Lisa Marie Bobbyová pro Huffington Post. Co dělat v těchto těžkých chvílích?

Nesnažte se oklamat své pocity...

Mnoho studií potvrdilo, že zadržované emoce působí negativně na náš fyzický i psychický stav. Pokud se tedy potýkáte s dlouhodobým smutkem, pak se z něj neobviňujte.

Každému trvá jinak dlouho vyrovnat se se ztrátou milované osoby, a pokud se čas od času potřebujete vybrečet, svěřit své kamarádce či jen zhluboka nadechnout, nevnímejte to jako slabost a udělejte to.

Jak partnerovi přiznat lež

Vztahy a sex

...ale nenechte se jimi ovládnout

Je zcela normální žárlit, když vidíte svého expartnera nebo expartnerku po boku někoho jiného. Je ale důležité si uvědomit to, že tyto pocity s časem odezní a vy se budete moci posunout dál.

„Emoce nás někdy strhnou natolik, že máme tendence začít s naším expartnerem komunikovat, kritizovat ho, pomlouvat jeho nebo jeho novou polovičku či se snažit s ním či s ní uměle soupeřit. Toto chování vám sice může z krátkodobého hlediska ulevit, ale pokud chcete své srdce opravdu vyléčit, je lepší se těchto kroků vyvarovat,“ říká klinická psycholožka Gina Deluccaová.

Stop stalkingu

Je to lákavé, my víme. Ale posedlost kontrolováním sociálních sítí svého ex ničemu nepomůže. Ba naopak, vrátí vás to o krok zpět.

„Sledováním vašeho ex dosáhnete jen toho, že ho budete stále držet v živé paměti a budete se s ním chtít začít srovnávat, což není dobré, pokud se v životě chcete posunout dál,“ říká rodinná terapeutka Lynsie Seelyová.

Fenomén doby? Sledování expartnerů na sociálních sítích

Styl

Najděte se

Nyní je ideální čas soustředit se na svoji energii a produktivitu. Zaměřte se na své staré koníčky, od kterých jste kvůli svému partnerovi upustili, nebo si najděte nové. To samé platí i pro váš zevnějšek.

„Chcete změnit účes, styl oblečení nebo se vydat do země, o které jste dlouho snili? Pak to udělejte. Čas po rozchodu by se měl nést ve znamení znovuobjevování a předefinování identity,“ dodává Seelyová.

Nejděte svůj vlastní rituál odpoutání se

„Ať už se jedná o házení kamenů do oceánu, bezpečné pálení předmětů, které pro vás měly vysokou emocionální hodnotu, nebo bungee jumping. Představte si jakýsi energetický kabel, který vás spojuje s vaším ex a imaginárně ho přestřihněte. Ukončíte tak minulost a nastartujete nový začátek,“ říká Seelyová.

Zvažte návštěvu terapeuta

Pokud stále bojujete s přetrvávajícími negativními emocemi, můžete zvážit návštěvu odborného terapeuta.

„Je pochopitelné, že se cítíte smutní a jste zranitelní. Pokud se ale tento stav překlene do deprese, dysfunkce či závislosti na lécích, alkoholu či drogách, je čas vyhledat odbornou pomoc. Mluvení je skutečný lék,“ dodává Ingramová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak partnerovi přiznat lež

Ve vztazích existují jen dva typy lží. Ty bílé, které jsou neškodné a mnohdy mohou vztahu prospět a pak ty černé, které ho naopak mohou zcela rozvrátit. Jak se...

Jak poznat, že vás partner citově zneužívá

Emocionální zneužívání je na rozdíl od toho fyzického daleko méně nápadné. Často se tak stává, že si přátelé, rodina, ale i samotné oběti neuvědomují, že...

Výběr článků

Načítám