Hlavní obsah

Bitcoin se vyšplhal na letošní maximum. Pak ale přišel pád

Novinky, mif

Prakticky celý minulý týden výrazně posiloval kurz bitcoinu. Během uplynulého víkendu se dokonce vyšplhal nejen na letošní maximum, ale na nejvyšší hodnotu od poloviny loňského listopadu. Pak ale přišel náhlý pád, kdy si vmžiku každá virtuální mince odepsala bezmála ze své hodnoty 500 dolarů, tedy v přepočtu více než 11 000 Kč. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Kurz bitcoinu se prakticky od začátku roku držel v průměru okolo 7300 dolarů (165 500 Kč), poskakoval spíše jen o desítky dolarů.

Zlom nastal až v minulém týdnu, kdy se hodnota začala postupně zvyšovat dokonce o tisíce dolarů. Maximum bylo zaznamenáno v neděli odpoledne, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 9140 dolarů (207 200 Kč).

Bitcoin za deset let vzrostl o devět milionů procent

Internet a PC

Z takto vysokého kurzu se však majitelé nejznámější kyberměny na světě neradovali dlouho. Už krátce po půlnoci následoval citelný pád, aktuálně je tak hodnota bitcoinu 196 100 Kč. Sluší se podotknout, že to je stále vyšší cena, než za jakou se virtuální měna obchodovala zkraje roku.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám