Zprávy z tisku

O 130 % loni narostl trh s fotovoltaickými elektrárnami

Celkem 25 megawattů (MW) nových solárních elektráren si loni nainstalovaly domácnosti a firmy. To je oproti roku 2018, kdy bylo instalováno přibližně 11 MW, nárůst o 130 %. V drtivé většině jde o střešní instalace určené pro pokrytí vlastní spotřeby. Vyplývá to z průzkumu Cechu akumulace a fotovoltaiky mezi svými členy a všemi třemi elektrodistribučními společnostmi. ALE: ze středního, opatrného scénáře analýzy potenciálu vyplývá, že českému trhu odpovídá roční přírůstek zhruba dvacetkrát větší: 400 až 500 MW ročně.

 
 

Výsledky průzkumu mezi členy CAFT a distributory

Celkem bylo loni postaveno přes 3 400 fotovoltaických elektráren s výkonem přes 25 MW. Celkový obrat trhu činil v roce 2019 přibližně 1,4 miliardy korun. Sektor do státního rozpočtu přispěl celkem 200 miliony za odvedenou DPH, další desítky milionů představují odvody na sociálním a zdravotním pojištění zaměstnanců a ze zisku firem, spočítali zástupci firem, které v Česku fotovoltaiku prodávají a instalují.

Rozvoj českého fotovoltaického trhu se po ukončení podpory pomocí pevných výkupních cen v roce 2014 téměř zastavil. V letech 2014-2015 se v Česku instalovalo pouze několik málo jednotek MW nových fotovoltaických elektráren ročně. V roce 2016 se díky novým dotacím z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) podařilo českou fotovoltaiku „restartovat“. Nový instalovaný výkon pak v letech 2017 rostl postupně z 7 MW nových fotovoltaik ročně na 11 MW v roce 2018. Rozvoj nových FVE táhl také zájem zákazníků o instalace s baterií, ve kterých lze vyrobenou solární energii skladovat pro vlastní spotřebu v noci či během odběrových špiček.

„Loni jsme zaregistrovali rekordní zájem domácností i podniků o instalace fotovoltaik s baterií. Přispělo k tomu především dobré nastavení programu Nová Zelená úsporám a také nové výzvy v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Na obojím jsme s kolegy a zástupci ministerstev dlouho pracovali, ale praxe ukazuje, že to stálo za to,“ uvedl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

„V letošním roce očekáváme další růst fotovoltaického trhu a to až na zhruba 50-55 megawattů nových FVE a věřím, že v roce 2021-2022 se trh může dostat přes 100 MW nových fotovoltaických instalací ročně, mělo by se zvládnout ale více.” uvedl Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky.

Cech akumulace a fotovoltaiky (CAFT) je asociace podnikatelů, která v Česku sdružuje firmy, které instalují více než 90 % fotovoltaických elektráren. Jde převážně o montážní a obchodní firmy. Zastupuje sektor fotovoltaiky v Komoře obnovitelných zdrojů energie.

Největší brzdou rozvoje české fotovoltaiky však není jen nedostatek kvalitních instalatérů FVE, ale zejména legislativní překážky, které trápí instalatéry i uživatele fotovoltaiky.

Za vůbec největší „brzdu“ dalšího rozvoje však zástupci sektoru považují požadavek distribučních společnosti na tzv. vyhodnocení dodávek solární elektřiny po jednotlivých fázích do sítě. Na rozdíl od ostatních zemí EU, kde se standardně používá součtové měření, se v Česku používá měření takzvané fázové. Zákazníci v Česku tak jsou nuceni investovat často do méně efektivních a dražších asymetrických střídačů, aby se se záludnostmi fázového měření vypořádali.

Povinné fázové měření snižuje návratnost fotovoltaických projektů. Je naopak výhodné pro distributory i obchodníky s elektřinou.

Zdroj: Společná tisková zpráva Cechu akumulace a fotovolatiky a Komory obnovitelných zdrojů energie 20.1.2020

 


Datum uveřejnění: 20.1.20
Poslední změna: 20.1.2020
Počet shlédnutí: 345