Hlavní obsah

Stovky Čechů přišly o internet. Kvůli nečinnosti poskytovatelů připojení

Novinky, mif

Sdružení CZ.NIC, které je správcem české domény, v pondělí vypnulo část starých ODVR (Otevřené DNSSEC Validující Resolvery) – jde o nastavení sítě, jehož prostřednictvím mohou domácnosti i firmy přistupovat k internetu. Kvůli tomu přišly stovky tuzemských uživatelů o internetové připojení. Novinky.cz o tom informovali zástupci sdružení CZ.NIC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že samotní uživatelé nemohou nastavení síťového připojení – a tedy to, zda používají ODVR, či nikoliv – vůbec nijak ovlivnit. O to se musí postarat samotný poskytovatel připojení.

„Správné nastavení sítě není pro běžného uživatele internetu triviální úkon, proto doporučujeme, aby se s tímto krokem obrátili na své síťové správce nebo přímo na své poskytovatele připojení,“ zdůraznil Zdeněk Brůna, technický ředitel sdružení CZ.NIC.

Mobilní internet LTE loni v ČR zpomalil až o čtvrtinu

Internet a PC

Poskytovatelé změny nepřijali

Alarmující je nicméně informace, že přes naléhání CZ.NIC řada poskytovatelů připojení příslušné změny nepřijala. Podle informací sdružení se tak ještě v pondělí ráno na 300 klientů snažilo připojit ke starému ODVR, které však již není dostupné.

„Toto vypnutí pracovníci správce české národní domény .CZ od května loňského roku opakovaně avizovali všem dotčeným uživatelům, současně s tím posílali i instrukce k provedení změn. Na konci listopadu pak stanovili lednový termín akce, přičemž se při komunikaci soustředili na poskytovatele připojení, z jejichž sítí provoz přímo související s vypínáním starých ODVR přicházel,“ uvedl Brůna.

Vypnutí bylo nezbytné

Ten zároveň zdůraznil, že důvodem vypnutí je nezbytná nutnost oddělit provoz ODVR od kriticky důležité DNS infrastruktury pro českou národní doménu .CZ. „V souběhu těchto dvou služeb na jedné infrastruktuře a stejných IP adresách již nebylo z bezpečnostních důvodů možné dále pokračovat. Uživatelé, kteří dnes mají problémy s přístupem na internet, by se měli obrátit na své síťové správce nebo poskytovatele připojení,“ konstatoval technický ředitel sdružení CZ.NIC.

„Je nám velice líto, že se nám přes veškeré úsilí nepodařilo zajistit, aby dnes již nikdo vypínanou platformu nepoužíval. Nemohli jsme ale již dále akceptovat stav, kdy několik stovek uživatelů brání zvýšení bezpečnosti provozu pro miliony uživatelů,“ uzavřel Brůna.

Slovníček pojmů:
CO JE TO DNS?
Systém DNS (Domain Name System) funguje jako telefonní seznam pro internetové IP adresy. Umožňuje přiřadit k číselné IP adrese určitý symbolický název, tzv. doménové jméno, které si uživatelé snadno zapamatují a dokážou jej bez obtíží napsat např. do webového prohlížeče (vím, že česká firma se jmenuje XY, do vyhledávače zadám www.XY.cz). Prohlížeč se podobně jako telefon podívá do "seznamu", najde správný záznam, automaticky se připojí na IP adresu odpovídající doménovému jménu a stránku uživateli zobrazí.
CO JE TO DNSSEC?
DNSSEC je rozšíření systému doménových jmen (DNS), které zvyšuje jeho bezpečnost. DNSSEC poskytuje uživatelům jistotu, že informace, které z DNS získal, byly poskytnuty správným zdrojem, jsou úplné a jejich integrita nebyla při přenosu narušena. DNSSEC zajistí důvěryhodnost údajů, získaných z DNS.
CO JE TO ODVR?
CZ.NIC ODVR jsou Otevřené DNSSEC Validující Resolvery, které jsou volně k využití místo standardních DNS resolverů, nabízených poskytovatelem připojení.
Zdroj: CZ.NIC

Reklama

Související témata:

Související články

5G sítě otestuje pět českých měst

Mobilní technologie 5G budou přednostně testovat města Bílina, Karlovy Vary, Jeseník, Ústí nad Labem a Plzeň. V příštích dvou letech v nich operátoři zavedou...

Výběr článků

Načítám