Počet smrtelných pracovních úrazů klesá. Tyto profese jsou nejrizikovější

Počet smrtelných pracovních úrazů klesl v Česku v prvním pololetí 2019 o třetinu na 40, což je nejnižší počet za posledních 12 let. Počet pracovních úrazů u zaměstnanců se snížil meziročně o 3,5 procenta na 23.218 případů. Vyplývá to z nejnovějších statistik Českého statistického úřadu.

"Za smrtelnými úrazy stojí výhradně mužské profese. Je to dáno tím, že pracují v nejrizikovějších oborech, například v těžbě, zpracovatelském průmyslu nebo stavebnictví. Třetinový pokles úrazů je významný a za posledních 12 let jde o nejlepší výsledek z hlediska prevence pracovní úrazovosti ve firmách. Smrtelné úrazy u žen jsou méně časté a jejich výskyt od roku 2015 více méně stagnuje na dvou až třech případech za pololetí," uvedl Ondřej Švadlenka z Ardon Safety, která se zabývá analýzou rizik na pracovišti.

Za úbytkem smrtelných úrazů podle něj stojí více faktorů. Patří mezi ně i sílící tlak velkých firem na prevenci úrazovosti a rostoucí ochota do dalších investic. "I přes tyto snahy je třeba počítat s konstantními riziky. Například u žen dochází ke smrtelným úrazům nejčastěji v dopravě a skladování, rizikový je rovněž zpracovatelský průmysl," upozornil.

Každý druhý smrtelný pracovní úraz se stává mužům při práci ve výškách a nejrizikovější obor je stavebnictví, doplnil školitel bezpečnosti práce z Bureau Veritas Petr Kaňka. Nejrizikovější jsou podle něj nováčci v prvních 30 měsících u nového zaměstnavatele, kterým se stane půlka všech vážných úrazů. Druhá polovina připadne na všechny ostatní, statisticky významné zvýšení úrazovosti je u zkušených rutinérů, mužů kolem 54 let věku.

V prvním pololetí loňského roku denně chybělo na pracovišti 73.000 lidí kvůli pracovní neschopnosti způsobené úrazem. Po připočtení zaměstnanců na neschopence kvůli nemoci se číslo zvýšilo na 229.712 lidí. Jde o nejvyšší průměrný denní stav práce neschopných zaměstnanců od prvního pololetí 2008.

Dvě třetiny všech pracovních úrazů připadnou na muže a třetina na ženy. Ženy ale tráví v pracovní neschopnosti stále více času, zejména kvůli nemocem a mimopracovním úrazům. Od roku 2012 počet prostonaných dní u žen narostl o více než dvě pětiny a výrazně přesáhl 12 milionů dní, podotkl Kaňka.

Související

Více souvisejících

úrazy práce Česká republika firmy Muži ženy Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 22 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy