Úspora se nekoná. Elektronické dálniční známky vyjdou stát dráž než papírové, říká Michal Bláha

Největší most na dálnici D1 u Velkého Meziříčí

Největší most na dálnici D1 u Velkého Meziříčí Zdroj: Metrostav

Mýtná brána na D1
Open Data Expo 2018. Michal Bláha z Hlídače státu.
mýto, mýtná brána
Michal Bláha
5
Fotogalerie

Elektronické známky státu ušetří až 120 milionů korun ročně, uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO). Místo slibovaných úspor se ale výdaje naopak zvýší, v porovnání nákladů na papírové a elektronické známky vyjde nový systém ročně o 75 milionů korun dráž, vyplývá z analýzy zakladatele platformy Hlídač státu Michala Bláhy.

Ministerstvo dopravy vydalo prohlášení, že elektronické dálniční známky oproti těm papírovým ušetří státní kase desítky milionů a celý systém se výrazně zefektivní. Co vyplývá z vaší analýzy?

Pokud se podíváme na statistiky a porovnáme náklady, opak je pravdou. Celkové náklady na papírové známky činily za poslední čtyři roky celkem 1,212 miliardy korun. Elektronický systém dálničních známek vychází dle odhadů na 1,513 miliardy. Ve výsledku si tak stát za nový systém ještě připlatí ročně desítky milionů korun.

Přesné propočty naleznete zde

Elektronický systém se skládá z několika částí, které jsou soutěženy samostatně a různým způsobem, obvykle na čtyři roky. Jaká je jeho konkrétní struktura?

První část je Hlídačem státu kritizovaná zakázka na e-shop a informační systém za 401 milionů na čtyři roky. Součástí této částky ale nejsou náklady na poplatky za koupi dálničních známek přes internet platební kartou. Při prodeji 40 procent kupónů přes internet s poplatkem 0,65 procenta z hodnoty transakce se jedná o náklady ve výši 135 milionů korun za čtyři roky. Další náklady půjdou na technologie systémové integrace podporu provozu a kontrolu dodavatelů. Ministerstvo v tomto ohledu očekává náklady ve výši 40 milionů korun za čtyři roky. Velkou část nákladů dále tvoří zakázka na distribuci e-kupónů v kamenných obchodech, v odhadovaných nákladech 477 milionů za 4 roky.

Jak bude probíhat kontrola elektronických dálničních známek?

Půjde o kamerové systémy na mýtných branách, kamery ve vozech Policie ČR, software na rozpoznávání SPZ a náklady na komunikaci. Tuto část systému podle našich informací zařizuje podřízená organizace Ministerstva dopravy CENDIS. Odhadované náklady provozu jsou 250 milionů korun za čtyři roky. Jeden z našich zdrojů ale hovoří až o 350 milionech.

Hovoří se i nutnosti zakoupit čtyřicet nový speciálních vozů pro policii a celní správu. To spolkne za čtyři roky dalších 120 milionů. Proč je to nutné, když provoz mají hlídat kamery na mýtných branách?

Ty jsou nutné ze dvou důvodů. Kamery na branách totiž budou až za dva roky a zároveň legislativa pro elektronické dálniční známky obsahuje takové výjimky z placení, které není možné kontrolovat kamerami na branách. Policie tak musí hříšníka bez známky zastavit a pokutovat.