Tento článek je pro introverty i extroverty. Prvním by měl nabídnout inspiraci a nástroje, jak se popasovat se svými slabšími stránkami a využít ty silné. Druhým ukáže, s čím se introverti potýkají a jak je pochopit a podpořit.

Co vůbec definuje introverta? Jsou to lidé, kteří čerpají energii ze svého vnitřního světa pocitů, myšlenek a prožitků. Bývají méně hovorní než extroverti a jsou více přemýšliví. Mají rádi duševní klid a soukromí. Bývají uvážliví a jednají až poté, co si své jednání předem promysleli a zhodnotili všechny možnosti. Pobyt ve větší společnosti nebo přemíra vnějších podnětů je obvykle stresují a vyčerpávají.

Jak tedy ze sebe dostat to nejlepší?

Využijte svých silných stránek

Silné stránky a dovednosti nejsou stejné věci. Zvědavost je síla; vytváření webových stránek je dovednost. Vedení je síla; mluvení na veřejnosti je dovednost. Zkuste se na sebe podívat s odstupem nebo se zeptat ve svém okolí, v čem vynikáte.

Vzpomeňte si také na poslední věc, na kterou jste byli hrdí, a uvědomte si, díky čemu se vám povedla. Byla to vytrvalost nebo sociální inteligence? Využili jste svou kreativitu nebo humor? Napište si seznam svých silných stránek, a kdykoli budete čelit další výzvě, zapřete se do ní z pozice svých silných stránek.

Nebojte se opřít do všeho s vášní

Potřebujete něco přednést? Někoho přesvědčit o svém nápadu či projektu? Abyste se cítili jistí v kramflecích a mohli vše převyprávět s jiskrou a vášní, připravte si a sepište poznámky a důvody, čím je váš nápad jedinečný. Zeptejte se sami sebe, čím vás ten nápad baví. Proč je důležitý, koho ovlivní. Představte si, že mluvíte s jedním z těchto lidí, a klidně si přednes vyzkoušejte před zrcadlem. 

Řekněte si o pomoc

Pokud dostanete zadaný úkol a nevíte si s ním rady, protože k němu nemáte dostatek zkušeností nebo podkladů, nic se neděje, to se může stát. Nenechte ale svého vnitřního kritika, aby vás přesvědčil o tom, že nepracujete dostatečně dobře a tvrdě. Nedejte na vkrádající se syndrom podvodníka, a pokud něco nevíte, nebojte se ozvat druhým a poradit se s nimi.