Hlavní obsah

Astronautky vystoupily do kosmu, aby vyměnily baterie u ISS

• Aktualizováno
Novinky,

Americké astronautky Jessica Meirová a Christina Kochová v pondělí vystoupily vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), aby na nosníku dokončily nahrazování nikl-vodíkových baterií novými lithium-iontovými bateriemi, jež akumulují energii generovanou solárními panely. Jde o jejich třetí misi v otevřeném kosmu na oběžné dráze.

Záznam: Americké astronautky Jessica Meirová a Christina Kochová naposledy vystupují spolu do kosmuVideo: NASA TV

 
Článek

Předchozí výstup Kochové s Meirovou mimo ISS se uskutečnil 15. ledna, nyní měly podle původních plánů vyjít ven ve 13:10 SEČ, došlo k tomu ale stejně jako minule o něco dříve.

Již ve 12:35 totiž přepnuly své skafandry na vnitřní baterie, čímž tyto mise vždy fakticky začínají.

Astronautky mají druhou společnou směnu na orbitě. Problém s helmou misi neohrozil

Věda a školy

Baterie tyto letové inženýrky americké vesmírné agentury NASA vyměňovaly na staničním integrovaném nosníku P6, na kterém jsou umístěné solární panely. Nosník se nachází přibližně 400 kilometrů nad zemským povrchem.

Na ISS se nové baterie dopravily loni v září. Jedna váží 180 kilogramů a je tak výkonná, že nahradí dvě původní, které jsou už přes deset let staré. Nové baterie by měly orbitální komplex zásobovat elektřinou po zbytek jejího provozu.

První ženský tým vstoupil do otevřeného kosmu. Astronautky vyměnily regulátor napětí

Věda a školy

Poprvé spolu šly Kochová s Meirovou pracovat do otevřeného vesmíru loni 18. října, aby nahradily staniční regulátor napájení, který předtím vypověděl službu. Šlo o historicky první čistě ženský výstup do volného kosmického prostoru. Původně měly už tehdy pokračovat v instalování lithium-iontových baterií, to se ale muselo odložit.

Astronautka Christina Kochová se stala ženskou rekordmankou v délce pobytu ve vesmíru

Věda a školy

Meirová teď 20. ledna vystoupila mimo interiéry ISS potřetí, zatímco Kochová už pošesté. Ta se v prosinci stala rekordmankou mezi ženami, pokud jde o dobu strávenou nepřetržitě ve vesmíru.

Práce i pro mužské kolegy

NASA hodlá ještě v lednu uskutečnit třetí výstup do volného prostoru. Při něm by americký astronaut Andrew Morgan a jeho italský kolega z Evropské vesmírné agentury (ESA) Luca Parmitano, který je velitelem ISS, měli dokončit instalaci nového chladicího zařízení detektoru kosmického záření Alpha Magnetic Spectrometer (AMS).

Foto: NASA

„Kosmické selfie“ astronautky Meirové

Šestičlennou posádku orbitálního komplexu aktuálně vedle Kochové, Meirové, Morgana a Parmitana tvoří ještě ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Skripočka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám