Zomrel predseda českého Senátu Jaroslav Kubera

Dlhoročný konzervatívny a zároveň kontroverzný politik so svojráznym humorom. Vo veku 72 rokov v pondelok zomrel predseda českého Senátu Jaroslav Kubera.

20.01.2020 12:48 , aktualizované: 21:00
Jaroslav Kubera Foto:
Jaroslav Kubera.
debata (41)

Dlhoročný primátor Teplíc a senátor za ODS bol šéfom hornej komory českého parlamentu od roku 2018. Náhla smrť známeho obhajcu fajčiarov, ale aj odporcu ekologických aktivistov, zaskočila väčšinu politikov v Česku.

„Pripadal mi nesmrteľný, nezastaviteľný, nekonečný. Verím, že vo fajčiarskom nebi bude rovnaký ako tu. S cigaretou, vtipkovaním a veľkým srdcom,“ reagoval na správu o smrti Kuberu bývalý šéf ODS Mirek Topolánek.

Jeho smrť bola pre mnohých prekvapením. Ešte v sobotu bol podľa šéfa ODS Petra Fialu na straníckom kongrese plný energie a plánov. Podľa informácií Českej televízie v pondelok dopoludnia prišlo šéfovi Senátu nevoľno v jeho kancelárii v Tepliciach. Zomrel po prevoze do nemocnice. „Nebol len významnou osobnosťou ODS, ale aj významnou postavou českej politiky,“ povedal o ňom Fiala.

Český prezident Miloš Zeman označil Kuberu za svojho priateľa, hoci názorovo sa niekedy líšili. Zeman kritizoval plánovanú februárovú cestu Kuberu na Taiwan napriek protestom Číny. Kuberovi sa Zeman vyhrážal, že ak na Taiwan pôjde, ich priateľstvo sa skončí. Premiéra Andreja Babiša (ANO) správa o smrti Kuberu zaskočila. „Mali sme dobrý vzťah. My sme si rozumeli. Bol neskutočne vtipný,“ vyhlásil Babiš.

Kubera bol prvým vysokopostaveným politikom v Česku, ktorý zomrel počas výkonu funkcie. „Veľmi výrazne pomohol k tomu, že Senát je vnímaný ako stabilná inštitúcia,“ vyhlásil Kuberov predchodca Miroslav Štěch (ČSSD). To, či bude mať Kubera štátny pohreb, závisí podľa Babiša najmä od želania rodiny. Kuberu na čele Senátu dočasne do voľby nového predsedu nahradí prvý podpredseda Jiří Ružička (TOP 09 a hnutie Starostovia a nezávislí).

Kontroverzné výroky

Mnohí si však budú Kuberu pamätať pre jeho kontroverzné postoje a výroky. S cigaretou v ruke kritizoval protifajčiarske zákony, ktoré najskôr obmedzovali reklamu tabakových výrobkov a neskôr zavádzali zákaz fajčenia v reštauráciách. Zákaz fajčenia vnímal ako diskrimináciu a ohrozenie slobody. Aktivistov, ktorí protestovali proti stavbe diaľnice cez chránené územie, označil za ekoteroristov. Proti „zelenému cunami“ vystupoval aj v novoročnom prejave. Nepáčilo sa mu ani hnutie Me Too, ktoré vzniklo ako reakcia na zľahčovanie násilia páchaného na ženách. Kritický bol voči fungovaniu EÚ či dotáciám.

V ODS bol podľa portálu irozhlas.cz od roku 1992. Šesť ráz bol zvolený za primátora Teplíc. Portál respekt.cz pripomína, že ako pravicový politik opakovane vyhrával senátne voľby v silne ľavicovom kraji, kde majú doteraz silné slovo komunisti. Napokon sa stal aj šéfom Senátu. Ešte predtým, v roku 2017 niektorí jeho spolustraníci uvažovali o Kuberovi ako o možnom kandidátovi na prezidenta, Kubera to však odmietol. V tom istom roku získal úlohu prezidenta Edvarda Beneša vo filme Toman.

Za svojimi kontroverznými názormi stál z presvedčenia. „Tvrdohlavé trvanie na veciach, o ktorých čas a fakty ukázali, že nie sú také pevné ako Kuberovo presvedčenie o nich, ho časom trochu dostali mimo debaty. Ľudia, ktorí ho poznali aspoň letmo, s ním prestávali diskutovať, pretože to bolo zbytočné. Jaroslav Kubera si skrátka trval na svojom,“ napísal o ňom redaktor Jaroslav Spurný na portáli Respekt.cz.

Na Taiwan už nepôjde

Kubera však podľa Spurného zomrel v čase, keď si opäť začal získavať dôveru liberálov. Jeho plánovaná cesta na Taiwan napriek protestom Číny aj prezidenta Zemana bola odvážnym rozhodnutím. „Kubera na Taiwan už nepôjde. Ale nezostanú po ňom len plné popolníky a kritický názor na ochrancov životného prostredia, ale aj krok, ktorý pomáhal symbolicky vytrhnúť Česko z náručia Číny, do ktorej ho zaviedol prezident a niektorí biznizmeni,“ uzavrel Spurný.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Jaroslav Kubera