Pane redaktore, to ne! Milan Štěch o smrti Kubery v ČT. Fiala prosí o trochu respektu. Babiš smutní

20.01.2020 13:20

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Politik, který komentoval věci s humorem, s nadsázkou a občas nekompromisně, opustil tento svět. Bylo mu 72 let. Smutek obchází celou českou politickou scénu. Vedle předsedy ODS na něj zavzpomínal i bývalý předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který vyčinil redaktorovi ČT Romanu Fojtovi, nebo premiér Andrej Babiš (ANO).

Pane redaktore, to ne! Milan Štěch o smrti Kubery v ČT. Fiala prosí o trochu respektu. Babiš smutní
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Předseda ODS Petr Fiala zavzpomínal na Kuberu jako na člověka, se kterým byla radost diskutovat. „On byl velkým zastáncem svobody,“ zdůraznil Fiala s tím, že šlo o velkou osobnost nejen pro ODS, ale pro celou českou politickou scénu.

Když se redaktor Roman Fojta zeptal, jak se teď bude řešit obsazení postu předsedy Senátu, Fiala ho zarazil.

Anketa

Sirotky z Řecka nepřijmeme, protože jsou to prý Afghánci ve věku 16 až 18 let. Schvalujete rozhodnutí o NEPŘIJETÍ?

98%
hlasovalo: 21162 lidí

Já bych prosil všechny o trochu respektu. Dejte nám čas. Teď se spíš skloňme před velkou osobností české politiky a vzdejme čest jeho památce,“ požádal Fiala.

Někdejší předseda Milan Štěch byl zprávou o skonu Jaroslava Kubery také zdrcen. „Asi před hodinou jsem se tu zprávu dozvěděl a opakovaně mi přechází mráz po zádech.“

Zdůraznil, že Kubera kladl velký důraz na rovinu a v tom bude jeho hlas chybět.

„My jsme se často názorově rozcházeli, protože já jsem člověk středolevicový, zatímco on byl konzervativec, ale já jsem si Jaroslava Kubery nesmírně vážil, protože pro něj byla rodina na prvním místě,“ zdůraznil Štěch.

Od redaktora ČT Romana Fojty přišel dotaz, v čem se rozcházeli. „Pane redaktore, já si myslím, že to není namístě, já budu chtít vzpomínat na to dobré, a to ostatní se budu snažit potlačit,“ zdůraznil Štěch.

Když dostal prostor premiér Andrej Babiš (ANO), prohlásil, že je to pro něj obrovský šok.

Já jsem tu zprávu dostal dopoledne neoficiálně a nechtěl jsem tomu věřit. Byl to obrovský šok. Já jsem ho ještě včera viděl v televizi a byl na kongresu. My jsme si rozuměli,“ pravil Babiš s dovětkem, že spolu i v minulosti měli i neformální kontakty, ještě než byl předsedou Senátu, a vždy si prý rozuměli. To Babiš zopakoval několikrát. „Byl to vtipný a velice příjemný člověk a teď je na Senátu, koho si zvolí,“ poznamenal smutně premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…