Ruská politická scéna se dál otřásá. Generální prokurátor Čajka složil funkci

Ruský generální prokurátor Jurij Čajka odchází z funkce. S odvoláním na Kreml o tom dnes informovala agentura Interfax. Prezident Vladimir Putin na Čajkovo místo navrhl Igora Krasnova, který dosud zastával post náměstka Vyšetřovacího výboru Ruské federace. Odchod dlouholetého šéfa prokuratury přichází necelý týden po ohlášených ústavních změnách a rezignaci vlády premiéra Dmitrije Medveděva.

O prezidentově návrhu na odvolání Čajky bude v úterý hlasovat ústavněprávní výbor Rady federace. Horní komora ruského parlamentu jako celek tak učiní ve středu, uvedla agentura TASS.

Personální změna se odehrává poté, co Putin minulý týden ohlásil rozsáhlé změny ruského politického systému. V reakci na to podala demisi vláda premiéra Medveděva, kterého na postu šéfa kabinetu nahradil Michail Mišustin. Analytici kroky hlavy státu považují za signál změny poměru sil v nejvyšší ruské politice a rovněž za odraz snahy Putina udržet si vůdčí roli i po roce 2024, kdy mu vyprší současný prezidentský mandát.

Čajka byl v pozici generálního prokurátora od roku 2006. Platil za vlivnou osobu Putinova režimu, která mimo jiné dohlížela na trestní stíhání oponentů Kremlu. Nejvyšší ruský prokurátor byl rovněž součástí skandálu, který rozpoutalo tvrzení opozičního předáka Alexeje Navalného, že Čajkovi synové jsou napojeni na mafii a bohatnou díky státním zakázkám.

Čajkův ohlášený nástupce Krasnov se narodil v roce 1975 v Archangelsku. Pozici náměstka ředitele vyšetřovacího výboru, což je národní kriminální ústředna, zastává od roku 2016. Za svou kariéru vyšetřoval řadu významných případů, včetně pokusu o atentát na expremiéra Anatolije Čubajse či vraždu opozičního politika Borise Němcova v roce 2015.

Ruská redakce BBC pod titulkem "Odstraněn od případu povýšením" připomněla, že čtyřiačtyřicetiletý generálporučík Krasnov také vyšetřoval vraždu advokáta Stanislava Merkelova a novinářky Anastasije Baburovové a související případy - a přičítají se mu zásluhy o očištění Moskvy od ozbrojených neonacistů, kteří měli tyto vraždy na svědomí.

Krasnovově týmu se také podařilo dopadnout zabijáky, kteří zlikvidovali bývalého vicepremiéra Borise Němcova, ale "dotáhnout vyšetřování do konce Krasnov nesměl", poznamenal web BBC. Vyšetřovatelům se tak nepodařilo odhalit, kdo si vraždu opozičního politika objednal, a dokonce ani nesměli zadržet a vyslechnout jednoho z podezřelých, Ruslana Geremejeva (těšícího se podle tisku ochraně od vedení autonomního Čečenska). Podle advokáta dcery zavražděného politika je pokaždé zarazil šéf kriminální ústředny Alexandr Bastrykin, jehož zástupcem se Krasnov stal. Advokát Vadim Prochorov sice považuje Krasnova za "dobrého poldu a profesionála", ale za ostudu považuje Krasnovovy výroky o loňské smrti ruských žurnalistů ve Středoafrické republice: oficiálně byla jejich vražda připsána místním lupičům, přestože novinářský tým se do Afriky vydal za ruskými žoldnéři.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin Jurij Čajka

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 49 minutami

před 52 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy