Globální lídři byznysu i politiky se opět sjíždějí ve švýcarském Davosu, kde odstartovalo jubilejní padesáté Světové ekonomické fórum. Do alpského kantonu Graubünden, kam dříve rádi mířili třeba lidé z okolí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, se sjedou tři tisíce účastníků.

Akce, která vyjde každého z nich na 27 tisíc dolarů, má letos peprnější nádech. Už zítra dojde k dalšímu kolu souboje Davida s Goliášem, kdy před světové plénum předstoupí dva ostří řečníci, kteří si podle prvních očekávání budou tak trochu vyřizovat účty. Ekologická aktivistka Greta Thunberg a americký prezident Donald Trump.

Ten promluví jako první a jeho řeč povede k zástupcům vlád, velkých nadnárodních firem i k šéfům centrálních bank. Témat je jistě mnoho, včetně jeho vlastních politických problémů na domácí půdě. Tím, kterému se ale jistě nevyhne, bude změna světového klimatu a strategie vlád v boji s jeho stupňujícími se dopady.

„Antizelený“ Trump učinil v listopadu loňského roku svérázné rozhodnutí, o kterém, jak má ve zvyku, informoval nejprve na svém twitterovém účtu. USA z jeho rozhodnutí odstoupí od Pařížské smlouvy z roku 2015, v níž se světové státy zavázaly mimo jiné dál a více snižovat emise skleníkových plynů. 

Ted’ se má třiasedmdesátiletý miliardář tváří v tvář potkat se sedmnáctiletou dívkou, která mu nedává spát – aktuálně totiž hýbe celosvětovou klimatickou agendou a časopis Time ji, k Trumpově nevoli, zvolil osobností roku 2019.

Mladá švédská aktivistka Greta Thunberg vystoupí v Davosu zhruba dvě hodiny po americkém prezidentovi. Přes média si oba již v minulých měsících adresovali pár uštěpačných poznámek. Donald Trump jí v prosinci z klimatického summitu OSN v Madridu vzkázal, že by měla ubrat a zapracovat na svých emocích, zkrotit zlost a pak se jít mrknout na nějaký pěkný film pro pamětníky.

Na otázku BBC, co by Trumpovi řekla ona, odvětila jen, že raději nic, protože by stejně neposlouchal. Ostatně prchlivý americký prezident je ten poslední, kdo by měl někomu kázat o sebeovládání.

„Well, well,“ říkají bez nadsázky američtí komentátoři. V Davosu bude mít Greta několik velmi snadných terčů: jen loni organizátoři napočítali zhruba 300 příletů private jety a tento součet přitom nezahrnoval různé vládní lety premiérů a politiků.

Klasická stížnost ekologů padá také na drahé luxusní vozy, které i podle místních často ucpávají město. Organizátoři Světového ekonomického fóra ovšem tvrdí, že letos už by 88 procent aut, která do Davosu dorazí, měly tvořit hybridy a elektroauta.

Davos chce být na své jubileum „udržitelnější“ než kdy dřív a organizátoři se snaží vyslat signál, že jim světové dění není lhostejné. Například zakoupené letenky účastníků akce prý všechny započítávaly do své ceny „odpustky“ za uhlíkovou stopu a také podávaná jídla budou pocházet jen z lokálních surovin.

Zůstávají však globální fakta, na která neupozorňuje jenom švédská aktivistka, ale i vědecký konsenzus. Svět má za sebou druhý nejteplejší rok za posledních 140 let (ten první byl nedávno – v roce 2016) a tři kontinenty se potýkají s ničivými požáry, které jsou rozsáhlejší než kdy jindy.