Hlavní obsah

Rozdíly v cenách jsou propastné. Mobil s nejlepším displejem se nabízí za 17 500 Kč

Novinky, ort

Celá řada prodejců se snaží před blížícím se veletrhem MWC, na kterém bude k vidění plejáda nových mobilů, zbavit skladových zásob. Díky tomu je možné narazit i na tisícové slevy u špičkových telefonů, které v uplynulém roce kralovaly trhu. Příkladem budiž Sony Xperia 1, jak je patrné z informací portálu Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia 1 se 4K OLED displejemVideo: archív výrobce

 
Článek

Sony Xperia 1 se v České republice začala nabízet v polovině loňského roku za 23 990 Kč. Cena samozřejmě klesala už v průběhu několika posledních měsíců, ale aktuálně se dostala na historické minimum. Nejlevněji je přístroj podle Zboží.cz zakoupit za 17 500 Kč.

Nový iPhone 11 zlevnil před Vánocemi o tisíce korun

Vánoce

Některé tuzemské obchody si přístroj naopak cení na více než v době premiéry. Narazit je totiž možné na nabídky, které se šplhají na částky převyšující 27 000 Kč. To je ve srovnání s nejlevnější možností koupě rozdíl téměř deset tisíc korun, jde přitom o stejné modely s úložištěm o velikosti 128 GB.

Hlavní předností jedničky je obrazovka. Přístroj totiž jako první na světě používá 4K OLED obrazovku s displejem CinemaWide s poměrem stran 21:9. Konkrétně jde o panel s úhlopříčkou 6,5 palce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1

Zajímavý je právě netradiční poměr stran. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Vhod také přijde u filmových radovánek podpora multidimenzionálního zvuku Dolby Atmos.

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 855, který proti předchůdci nabízí také podporu vysokorychlostního Gigabit LTE. Telefon má tak o 25 % rychlejší CPU a až o 40 % výkonnější GPU. Disponuje také Snapdragon Elite Gaming pro bezproblémové zvládání aplikací a her kladoucích na procesor velké nároky. Operační paměť dosahuje kapacity 6 GB.

Trojitý hlavní fotoaparát

Další předností Xperie 1 je trojitý fotoaparát na zadní straně telefonu. Ten se hodí pro jakoukoli situaci a světelné podmínky: 16mm objektiv pro širokoúhlé krajiny, univerzální 26mm objektiv a 52mm objektiv pro fotografování na delší vzdálenosti (ekvivalent 35 mm kinofilm).

Řadu technologií přitom jednička sdílí s oceňovanými fotoaparáty Alfa s výměnnými objektivy od Sony, například automatické ostření Eye AF či možnost sekvenčního snímání rychlostí 10 snímků za sekundu se sledováním AF/AE (autofokus a automatická expozice). Na kvalitu fotoaparátů byl zkrátka kladen velký důraz.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1

Není všechno zlato, co se třpytí

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Související témata:

Související články

IFA 2019: Záchranou pro Sony má být Xperia 5

Společnost Sony se v posledních měsících v oblasti chytrých telefonů příliš nedaří, prodeje padají již několik kvartálů za sebou. Změnit by to mohla nová...

Výběr článků

Načítám