Hlavní obsah

Opatření proti novému koronaviru nejsou zatím potřeba, epidemiologové jsou klidní

Novinky, jas

Ačkoliv počty osob nakažených v Číně koronavirem v posledních dnech prudce stoupají, čeští epidemiologové jsou zatím v klidu a situaci monitorují. Zavedení screeningových opatření například u cestujících přilétajících z Číny nejsou na pořadu dne.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že ČR nemá přímé letecké spojení s městem Wu-chan, které je ohniskem nákazy, v současné době nejsou zvažována opatření typu příletového screeningu u leteckých pasažérů,“ uvedla Klára Doláková z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Odborníci z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí zatím považují riziko zavlečení nového viru do Evropy za nízké.

Osoby, které navštívily čínské město Wu-chan, by podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) neměly podceňovat příznaky, jako je kašel nebo horečka, a měly by se v případě uvedených obtíží obrátit neprodleně na lékaře.

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem dosáhl 200, tři zemřeli

Svět

V rámci prevence je důležité dodržovat opatření, jako je zakrytí úst při kašli, pokud možno ne rukou, ale použitím kapesníku, eventuálně rukávu. Důležité je rovněž časté mytí rukou.

V Číně bylo jen během uplynulého víkendu potvrzeno 139 nových případů zápalu plic způsobených novým a dosud málo prozkoumaným druhem koronaviru. Celkový počet případů tak prudce vzrostl na 200.

Zdravotníci se obávají, že by se virus mohl významně rozšířit v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku tento týden, kdy se vydají na cesty stovky milionů čínských občanů. Čínský nový rok letos připadá na 25. leden.

Čína hlásí nové pacienty s koronavirem, odborníci varují před šířením

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám