Hospodárstvo eurozóny by malo v tomto roku podľa MMF posilniť o 1,3 %

V budúcom roku fond očakáva ďalšie zrýchlenie hospodárstva bloku, a to na 1,4 %.

Ekonomika eurozóny by sa podľa najnovšej predpovede Medzinárodného menového fondu (MMF) mala postupne oživiť. Fond odhaduje, že 19-členný blok v tomto roku dosiahne rast hrubého domáceho produktu o 1,3 percenta po tom, ako v minulom roku hospodárstvo eurozóny posilnilo o 1,2 percenta. V budúcom roku menový fond očakáva ďalšie zrýchlenie rastu ekonomiky bloku, a to na 1,4 percenta.

Šéfka MMF Kristalina Georgieva uviedla, že po spomalení v roku 2019 „by malo nastať mierne oživenie globálneho ekonomického rastu v tomto a budúcom roku“. „Už vidíme niektoré predbežné známky stabilizácie,“ uviedla Georgieva, ale dodala: „Avšak ešte sme nedosiahli bod obratu.“

Pokiaľ ide o USA, Medzinárodný menový fond predpokladá spomalenie rastu hospodárstva z vlaňajších 2,3 percenta na 2 percentá v tomto roku a na 1,7 percenta v roku 2021. Čiastočným dôvodom je to, že sa začína strácať podpora, ktorú ekonomika krajiny získala vo forme redukcie daní v roku 2017. MMF prognózuje aj ďalšie spomalenie ekonomiky Číny. Po vlaňajšom raste hospodárstva krajiny o 6,1 percenta fond očakáva v tomto roku posilnenie len o 6 percent a v budúcom roku iba o 5,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy