Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ministr Kremlík končí, Babiš ho kvůli dálničním známkám vyhodil z vlády. Dopravu převezme Havlíček

Ministr dopravy Vladimír Kremlík. foto:  Dan Materna, MAFRA

Aktualizujeme
Praha - Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) po tři čtvrtě roce končí ve funkci. Jeho odvolání v pondělí navrhl premiér Andrej Babiš (ANO), Kremlík podle něj manažersky nezvládl kritizovanou zakázku na informační systém pro elektronické dálniční známky. Vedením resortu chce Babiš pověřit vicepremiéra, ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), obě ministerstva by se mohla výhledově spojit. Prezident Miloš Zeman se změnami souhlasí.
  17:37aktualizováno  22:41

Jde o osmou výměnu v Babišově vládě za zhruba rok a půl její existence. Havlíček by podle informací ČTK měl být uveden do funkce ministra dopravy pravděpodobně v pátek dopoledne.

Stát zkusí zakázku na IT systém dálničních známek zrušit, tvrdí podnikatel po setkání s Babišem

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bez soutěže společnost Asseco Central Europe. Způsob přidělení a cenu zakázky kritizuje opozice, zásadně se nelíbí i Babišovi, zatímco Kremlík ji zrušit nechtěl. Havlíček podle svých slov dělá maximum pro to, aby se zakázka „regulérní, právní cestou „ zastavila a bylo možné vypsat tendr. „Domníváme se, že je ještě šance ji pozastavit,“ řekl Havlíček večer v České televizi. 

„Není možné takto nakládat s prostředky daňových poplatníků a není možné, aby úředníci, když máme zákon o státní službě, si dělali, co chtějí,“ vysvětlil rozhodnutí Babiš.

Premiér řekl, že s Kremlíkem o zakázce mluvil v pondělí ráno a v názorech na kauzu se nadále rozcházejí. Babišovi mimo jiné vadí, že vláda nedostala informace předem. „Mluvil jsem s panem ministrem, nepřipouští si chybu. Je pracovitý, ale zkrátka tento projekt nezvládl,“ uvedl premiér. V pondělí Babiš jednal také s podnikatelem v informačních technologiích Tomášem Vondráčkem, který organizuje vytvoření e-shopu na elektronické dálniční známky pro stát zdarma. Podle Vondráčka se stát pokusí zakázku na systém elektronických dálničních známek zrušit, případně výrazně zredukovat.

Kremlík odvolání respektuje

Kremlík nechtěl zakázku zrušit, protože jeho prioritou bylo spustit elektronické dálniční známky bez zdržení, uvedl v tiskové zprávě. Babišovo rozhodnutí respektuje. „Věřil jsem SFDI, že má takovou zakázku absolutně pod kontrolou, a SFDI mě o tom opakovaně ujistil. Proto jsem také premiérovi oponoval v otázce ukvapeného zrušení celé zakázky,“ napsal končící ministr.

Podle Babiše by měl zvážit rezignaci první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. Babiš několikrát zdůraznil, že SFDI o zakázce neinformoval, a to ani vlastní dozorčí radu. „Ta instituce nefunguje dobře a je to třeba zásadně změnit,“ řekl. Čoček chce nového ministra dopravy seznámit „s celkovou situací“, uvedl. K možnosti své rezignace se nevyjádřil.

Havlíček řekl, že nějaké personální změny na ministerstvu dopravy určitě uskuteční. Konkrétní být vzhledem k tomu, že ještě nebyl ani uveden do funkce, nechtěl. „Postupně si tam chci najít lidi, kteří budou nejen odborně schopní, ale také kterým můžu věřit,“ dodal.

Premiér očekává, že Havlíček bude funkci šéfa dopravy zastávat trvale. Změna může podle něj být základem fúze ministerstev dopravy a průmyslu. „Dříve jsme měli ministerstvo hospodářství, ze kterého se vyčlenila doprava, ministerstvo pro místní rozvoj a průmysl,“ poukázal Babiš.

Babiš nedokáže sestavit vládu odborníků, tvrdí opozice. Odchod Kremlíka byl podle ní nezbytný

Podle Havlíčka může být spojení resortů ku prospěchu, potkávají se u mnoha procesů, včetně například stavebnictví. Tím, že povede oba resorty, ministerstva v žádném případě bita nebudou, řekl Havlíček. Zástupci oborových asociací míní, že spojení ministerstev může dávat smysl. Upozornili ale na rozsáhlou agendu obou úřadů a vytíženost Havlíčka.

Kremlíkovo odvolání podle většiny sněmovní opozice dokládá, že Babiš nedokáže sestavit jím slibovanou vládu odborníků. Konec ministra byl po fiasku s e-shopem na dálniční známky nezbytný, uvedli předsedové opozičních stran. Lidé by jistě přivítali, kdyby Babiš místo opakovaného hašení průšvihů svých neschopných ministrů v dopravě konečně něco dokázal postavit, napsal na twitteru šéf ODS Petr Fiala. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše mizí každý rok stovky milionů korun v předpotopních IT systémech také v dalších resortech. Česko řídí Babišova nemehla, podotkla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že je právem koaličního partnera měnit své ministry. Babiš ho o rozhodnutí předem informoval.

Druhou Babišovu vládu prezident jmenoval koncem června 2018. Kremlík v ní jako ministr dopravy loni na konci dubna vystřídal Dana Ťoka (za ANO). Z resortů podléhajících hnutí ANO se také dvakrát měnil šéf ministerstva spravedlnosti a jednou ministerstva průmyslu a obchodu. Za sociální demokracii se vystřídalo vedení na ministerstvech zahraničí, kultury a práce a sociálních věcí.

Ministrem dopravy samostatné České republiky bylo dosud 18 politiků.

Kremlíkův odchod bude osmou změnou v Babišově vládě

2018

9. července - Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) skončila po 13 dnech od jmenování ve vládě. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. V úřadě ji 10. července nahradil legislativec Jan Kněžínek.

18. července - Prezident Miloš Zeman přijal demisi ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), který rezignoval kvůli podezření z plagiátorství v bakalářské práci. Nahradila jej 30. července Jana Maláčová, která na ministerstvu dosud vedla odbor rodinné politiky a politiky stárnutí.

16. října - Zeman jmenoval ministrem zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který od srpna 2018 působil na MZV jako náměstek. Předtím byl vedením ministerstva pověřen první místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, protože Zeman odmítl jmenovat do funkce původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho.

2019

8. dubna - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) oznámil, že se rozhodl odejít z vlády.

10. dubna - Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) oznámila, že ji Babiš informoval o tom, že skončí ve funkci. Babiš týž den navrhl Zemanovi jmenovat místo Novákové ministrem průmyslu místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka a ministrem dopravy náměstka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimíra Kremlíka.

18. dubna - Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) oznámil, že se rozhodl skončit ve funkci. Babiš na jeho místo navrhl Marii Benešovou, která ministerstvo spravedlnosti v minulosti už vedla.

30. dubna - Zeman jmenoval ministrem průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, ministryní spravedlnosti Marii Benešovou a ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka (všichni za ANO). Nahradili Martu Novákovou, Jana Kněžínka a Dana Ťoka (všichni za ANO). Novými místopředsedy vlády se stali Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), o tuto funkci naopak přišel Richard Brabec (ANO), který zůstal ministrem životního prostředí.

31. července - Zeman dva měsíce od doručení návrhu Babiše odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Ten v polovině května podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Zeman ale odmítl jmenovat novým ministrem Šmardu, který se nakonec nominace na ministra vzdal. Novým šéfem resortu se koncem srpna stal bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

2020

20. ledna - Prezident Miloš Zeman přijal návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Akceptuje i návrh, aby ho ve funkci trvale nahradil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Autor: