Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mrazivý poslední projev Kubery (†72): Kdybych neměl šálu, tak už jsem mrtvý

Autor: Nikola Forejtová - 
20. ledna 2020
18:10

Náhlé úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (†72) šokovalo veřejnost i vrcholové politiky. Ještě v sobotu Kubera aktivně vystupoval na kongresu ODS, kde měl i vzhledem k pondělním událostem mrazivý projev. „Ta šála, prosím vás, to není žádná frajeřina. Kdybych ji neměl, tak už jsem mrtvý,“ řekl ve svém posledním veřejném vystoupení. Dodal, že kvůli zimě možná v pondělí spoustu lidí nepřijde do práce a že má jeho žena narozeniny. Kubera se ještě minulý týden účastnil novoročního oběda s prezidentem Milošem Zemanem, od kterého na závěr dostal holí po hlavě – navzdory jejich sporům to bylo míněno v dobrém. Kubera měl v úterý v plánu také novoroční setkání se senátory a novináři. 

Předseda Senátu Jaroslav Kubera ve svých 72 letech zemřel. Záchranka ho v pondělí po náhlé příhodě vezla z kanceláře do ústecké nemocnice, bohužel ale boj o život už nevyhrál. Ještě v sobotu měl dvacetiminutový projev na kongresu ODS, který má nyní vzhledem k nešťastné události mrazivý nádech. 

„Ta šála, prosím vás, to není žádná frajeřina, jak mi tady někdo říkal. Kdybych ji neměl, tak už jsem mrtvý,“ řekl dlouholetý představitel horní komory na začátku svého projevu. 

„V pondělí mnozí nepřijdou do práce“

Smutná paralela je i v pokračování projevu zesnulého Kubery. „V pondělí mnozí z nás nepřijdou do práce, protože ta zima je opravdu hrozná venku. Jediné pozitivní je a já vám řeknu, kolik jsem nachodil dnes na tomto kongresu – 9 885 kroků, což je 7,5 kilometru, jsem nachodil tady nahoru a dolu. Bohužel mi zřejmě opět vyhřezne plotna, ale já to nějak přežiju. Ale já to říkám proto, že mi nechává ležet ladem zhruba 1 200 000 hlasů, které leží na zemi a patří těm neřestníkům, které platí tři čtvrtiny našeho zdravotnictví,“ dodal coby zasloužilý kuřák.

Video  V sobotu na kongresu ODS, v pondělí zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72)  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jeden z posledních projevů měl Kubera i na Nový rok. Na své vystoupení se nechal čerstvě ostříhat a těsně před projevem nechyběla ani jeho oblíbená cigareta. Projev nebyl nijak dlouhý. Začal připomínkou toho, co vše jsme oslavovali v roce 2019, který byl v tu chvíli jen pár hodin za námi. 

Kubera zdvihl obočí nad chováním ve společnosti. Je přesvědčený, že i v loňském roce jsme byli svědky útoků na svobodu slova. „Nemůžeme říkat, co si myslíme, bojíme se, že se brzy budeme bát si to jen myslet,“ zmínil Kubera. Ad absurdum pak byla podle něj dovedená také politická korektnost.

Video  Poslední vzkaz národu: Novoroční projev předsedy senátu Kubery (†72)  - Česká televize
Video se připravuje ...

Zeman: Jeho smrti velice lituji

Sám Kubera před sebou tlačil spor, který se dotýkal určité svobody. Letos měl totiž naplánovanou cestu na Tchaj-wan, kterou značně kritizoval prezident Miloš Zeman. 

Zeman dokonce uvedl, že by touto cestou pro něj Kubera – dlouholetý prezidentům přítel – skončil. Předseda Senátu tehdy Blesk Zprávám řekl, že mu nikdo nebude zakazovat někam jezdit. „Konec přátelství to není,“ odtušil směrem k Zemanovi. 

„Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,“ uvedl prezident republiky Miloš Zeman krátce po uveřejnění zprávy na twitteru přes hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka

Video  Jaroslav Kubera k 17. listopadu  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

I když byli s prezidentem chvíli na nože, setkali se 14. ledna na novoročním obědě ještě spolu s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Předseda Senátu Jaroslav Kubera po schůzce nadšeně vyzdvihl hlavní chod. Jehněčí kotlety v čabajkové krustě podle něj byly exkluzivní.

Při loučení ústavních činitelů se odehrál zvláštní incident. „Pan prezident mě praštil hůlkou do hlavy! Velice málo, ale byl by to nádherný, daleko lepší záběr než s tím Sobotkou,“ zavtipkoval Jaroslav Kubera.

Na Tchaj-wan už se Kubera nepodívá, zrušené jsou i další akce, které měl Kubera v plánu. Jednou z nich je i úterní setkání s členy horní komory parlamentu a s novináři. Mluvčí Senátu Sue Nguyenová Blesk Zprávám řekla, že se setkání ruší.

V sobotu zmínil i plánovanou schůzku s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Měl se sejít i s dalšími členy vrcholové politiky.

Video  Hamáček o smrti Kubery: Jako blesk z čirého nebe  - Blesk: Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Naposledy oslavil narozeniny své ženy 

Jaroslav Kubera ve svých projevech často myslel i na svou drahou polovičku, manželku Věru. „Politika je mojí druhou láskou hned po mé ženě,“ řekl v novoročním projevu. 

Nakonec Kubera zemřel dva dny po jejích narozeninách. „Žena má dneska narozeniny, a jestli si myslíte, že život s předsedou Senátu je těžký, tak se mýlíte. Život s Vodnářem, to je… najděte si to. Žít s Vodnářem, to je jako pro chlapa žít s učitelkou,“ zažertoval v sobotním projevu na kongresu ODS. 

S Věrou oslavil v září 2018 zlatou svatbu. Svérázný severočeský rodák měl také dvě dcery. V roce 2017 dokonce Kubera zmínil, že jeho manželka a rodina jsou hlavní důvod, proč se nerozhodl kandidovat proti Zemanovi v prezidentských volbách. Do boje přitom vyrazit mohl – potřebné podpisy v Senátu získal, na kampaň mu dokonce senátor Ivo Valenta přislíbil vrtulník.

Jaroslav Kubera s manželkou Věrou a rodinou po slavnostním obnovení manželského slibu Jaroslav Kubera s manželkou Věrou a rodinou po slavnostním obnovení manželského slibu | Blesk/David Malík

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa