Babiš odvolá ministra dopravy Kremlíka, Zeman souhlasí. Nástupcem má být Havlíček

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odpoledne navrhl prezidentu Miloši Zemanovi odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Manažersky podle něj nezvládl kritizovanou zakázku na informační systém pro elektronické dálniční známky. Babiš to řekl novinářům po zasedání vlády. Vedením resortu chce pověřit vicepremiéra, ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO). Nemá jít o dočasný zástup, ale trvalé řešení. Zeman s Babišovými návrhy souhlasí, řekl ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bez soutěže společnost Asseco Central Europe. Způsob přidělení a cenu zakázky kritizuje opozice, zásadně se nelíbí i Babišovi. „Není možné takto nakládat s prostředky daňových poplatníků a není možné, aby úředníci, když máme zákon o státní službě, si dělali, co chtějí,“ vysvětlil rozhodnutí Babiš.

Babiš řekl, že s Kremlíkem o zakázce mluvil dnes ráno a v názorech na kauzu se nadále rozcházejí. Premiérovi mimo jiné vadí, že vláda nedostala informace předem. „Mluvil jsem s panem ministrem, nepřipouští si chybu. Je pracovitý, ale zkrátka tento projekt nezvládl,“ uvedl. Dodal, že odpoledne proto doručil Zemanovi návrh na Kremlíkovo odvolání.

Podle Babiše by měl zvážit rezignaci první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček, jehož dnešní chování označil za nepřijatelné, a ředitel SFDI Zbyněk Hořelica.

Premiér očekává, že vicepremiér Havlíček bude funkci šéfa dopravy zastávat trvale. Změna může podle něj být základem perspektivní fúze ministerstev. „Není to dočasné řešení. Dříve jsme měli ministerstvo hospodářství, ze kterého se vyčlenila doprava, ministerstvo pro místní rozvoj a průmysl,“ uvedl. Havlíčkovo působení podle něj nabídne řadu synergií.

Havlíček uvedl, že spojení resortů může být ku prospěchu. Také připomenul dřívější ministerstvo hospodářství. Trasformace do jednoho ministerstva byla do budoucnosti plánovaná, dodal. Ministerstva se podle Havlíčka potkávají u mnoha pocesů, včetně například stavebnictví. Ministerstvo průmyslu pak stojí ve vývoji novinek, které se později projeví v dopravě.

Ovčáček ČTK sdělil, že návrhy premiéra Zeman akceptoval. Termín změn Pražský hrad oznámí. „Vše bude oznámeno v pravý čas bez zbytečného odkladu,“ dodal mluvčí.