Nepříliš pozitivní vstup do nové dekády věští generální ředitelé a ředitelky významných firem, když 53 procent z nich předpovídá pro rok 2020 snížení tempa růstu globální ekonomiky. Loni to přitom bylo jen 29 procent dotázaných, a předloni dokonce jen pět procent.

Vyplývá to z 23. ročníku globálního průzkumu názorů generálních ředitelů CEO Survey 2020, který PwC zveřejnila dnes v Davosu při příležitosti zahájení Světového ekonomického fóra (WEF).

„Vzhledem k prodlužujícímu se obchodnímu napětí, geopolitickým konfliktům a nedostatku shody na řešení klimatické změny není pokles očekávání ekonomického růstu příliš překvapující,“ komentuje výsledek předseda globální sítě PwC Bob Moritz.

„Velikost propadu už ovšem překvapující je. Zmíněné problémy, se kterými se musí světová ekonomika vypořádat, přitom nejsou nové, i když jako nová se může zdát jejich intenzita a eskalace. Hlavním tématem pro lídry scházející se v Davosu tak je pokusit se najít shodu na tom, jak s těmito problémy bojovat.“

Nejpesimističtější jsou šéfové a šéfky firem v Severní Americe, kde jich letošní pomalejší růst globální ekonomiky předpovídá celkem 63 procent. Naopak v regionu střední a východní Evropy (kam jsou započítány i odpovědi českých CEOs) očekává oproti loňsku pokles tempa růstu jen 43 procent oslovených.

Přinejmenším stejně varovný je další ukazatel: snižuje se víra ředitelů v růst výnosů jejich vlastních firem. Pouze 27 procent zaškrtlo u dotazu, zda v nadcházejícím roce očekávají růst, kolonku „rozhodně očekávám“. To je nejméně od roku 2009, kdy svět zažíval ekonomickou krizi.

Špatná zpráva je to i proto, že v historii průzkumu mezi sebou velmi spolehlivě korelovalo přesvědčení šéfů o růstu jejich firem a následně skutečné výsledky světové ekonomiky v daném roce. Pokud by se korelace zachovala a namodelovali bychom z ní letošní růst světové ekonomiky, zůstal by na pouhých 2,4 procenta – což je výrazně méně než hodnota 3,4 procenta predikovaná Mezinárodním měnovým fondem.

Vzrostl i počet CEOs, kteří se obávají dopadů klimatické změny.

Které hrozby podle vůdčích osobností firem z různých koutů světa nejvíce ohrožují růst jejich společností? Největší část respondentů (38 procent) zvolila odpověď „velmi se obávám“ u přílišné regulace, na druhém místě skončila obava z obchodních válek (35 procent) a o procento méně respondentů se velmi obává nejistého růstu ekonomiky.

Právě poslední jmenovaná hrozba je i „skokanem roku“, v roce 2019 se jí velmi obávalo jen 24 procent oslovených. Poměrně výrazně – o pět procentních bodů – meziročně vzrostl i počet CEOs, kteří se obávají dopadů klimatické změny.