Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zdrcená asistentka Kubery (†72) popsala jeho poslední minuty. Bude státní pohřeb?

Autor: Mii, vei, ČTK - 
20. ledna 2020
18:25

Všechno bylo v pořádku. A najednou přišla nevolnost, sanitka a úmrtí. Asistentka zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) Eva Michálková popsala pro Blesk Zprávy, jak probíhaly poslední minuty druhého nejvyššího ústavního činitele Česka, který v pondělí ve věku 72 let náhled odešel. Záchrannou službu volala ona, Kuberu se snažila podle instrukcí operátorky resuscitovat. Nakonec ale stejně nastalo to nejhorší.

Podle Michálkové den probíhal jako každý jiný. Kuberu potkala v práci, řešili běžné pracovní věci. A pak si předseda Senátu začal stěžovat na nevolnost. „Normálně jsme se potkali v práci, vyřizovali jsme e-maily a udělalo se mu zle. Zavolala jsem záchrannou službu, odvezli ho a pak jsem se dozvěděla, že umřel. První to samozřejmě sdělili rodině,“ uvedla Michálková pro Blesk Zprávy.

Z celé události je velmi zdrcená. Podle serveru TN.cz to byla ona, kdo Kuberu během čekání na záchranku podle instrukcí operátorky na telefonu resuscitoval. Následně resuscitaci převzali záchranáři a pokračovali v ní až do převozu do nemocnice. Kuberu se však zachránit nepodařilo.

„Já jsem udělala maximum,“ řekla se smutkem Michálková. Informaci o úmrtí jí nakonec oznámila rodina předsedy Senátu.

Mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Voleník vše potvrdil. „Zasahovali jsme dopoledne v Teplicích. Pana předsedu Senátu Jaroslava Kuberu jsme převezli na urgentní příjem ústecké Masarykovy nemocnice,“ sdělil Blesk Zprávám Voleník. Oba dva tím vyvrátili prvotní informace, že Kubera zemřel již v neděli.

Forejt: Zaslouží si nejvyšší pocty

Nyní se jedná o formě pohřbu. Bývalí ředitelé hradního protokolu Miroslav Sklenář a Jindřich Forejt i současný šéf protokolu prezidentské kanceláře Vladimír Kruliš se shodli, že rozhodnutí o podobě posledního rozloučení náleží Kuberově rodině. Nabídka státních poct je ale namístě. V novodobé historii se nestalo, že by ve funkci zemřel jeden z nejvyšších ústavních činitelů.

„Obecně lze samozřejmě říci, že když ve funkci zemře druhý nejvyšší ústavní činitel, stát se k tomu musí postavit čelem,“ poznamenal Sklenář. Stejně se vyjádřil i Forejt. „Byl to druhý muž této země, proto se mu podle mého názoru patří prokázat nejvyšší pocty,“ řekl.

Současný ředitel hradního protokolu Kruliš řekl, že neexistuje „žádná chytrá kniha“, která by stanovila v podobných případech přesný postup. „Za posledních 30 let, co já pamatuju, taková situace nenastala. Musí se postupovat velmi citlivě,“ poznamenal. Rodina podle něj dostane informace o veškerých možnostech, které připadají v úvahu. Ona se poté rozhodne, které z nich zvolí. Rozhodnout se také může pro soukromý pohřeb. O státním pohřbu by musela rozhodnout vláda. I ta ale čeká na vyjádření rodiny.

Sklenář podotkl, že podoba státního pohřbu není přesně stanovena. Formy poct si dokáže představit různé, a to od využití prostor Valdštejnského paláce až po vojenské pocty. Připomněl, že kromě předsedy Senátu byl Kubera i dlouholetým primátorem Teplic a významným členem ODS. Město i politická strana se proto podle něj budou pravděpodobně chtít na organizaci pohřbu také spolupodílet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lidmila ( 22. ledna 2020 05:23 )

Když to v Telicích tak špatně vedl,proč si ho lidé 4 x po sobě a více jak 20 let stále volili starostou ? ?

franz ( 21. ledna 2020 14:53 )

Myslím si to také.

janikmirek ( 21. ledna 2020 14:07 )

Koukám,že spousta diskutujících nemá IQ ani na úrovni hovnivála....

ostuda ( 21. ledna 2020 14:07 )

jen jestli mu Číňani kvůli tomu Taiwanu taky nepozorovaně nepodstrčili Nový-čok

ivuska1 ( 21. ledna 2020 13:21 )

Zaprodal Teplice. Okrasne kvetinace za penize ......Teplice uz davno nejsou mestem teplicaku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa