Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Aero má šanci na prodej letounů L-39NG do Senegalu. Podpis kontraktu je na spadnutí

Český letoun L-39NG. foto: ČTK

Praha - Senegal podle ministerstva obrany do několika týdnů podepíše kontrakt na čtyři cvičné letouny L-39NG, které vyrábí Aero Vodochody. Důvodem posunu dlouhodobých jednání je i zhoršující se bezpečnostní situace v západní Africe, uvedlo v pondělí ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Hodnotu zakázky ministerstvo ani firma neuvedly.
  18:52

Jednání započala v roce 2018, následovalo podepsání dohody o zájmu o koupi. V pátek jednal náměstek ministerstva obrany Tomáš Kopečný s ministrem ozbrojených sil Senegalu Sidikim Kabou a náčelníkem generálního štábu tamní armády Biramem Diopem. V úterý se představitelé senegalského ministerstva hospodářství a plánování sejdou s českými zástupci v Londýně, aby dohodli poslední detaily týkající se platby.

Na snímku český stíhací letoun L-39NG
Český letoun L-39NG.

„Dohoda o nich by měla být podepsána během několika týdnů a kontrakt tak nabude účinnosti do konce března tohoto roku,“ uvedl náměstek Kopečný.

Předsériový letoun L-39NG poprvé vzlétl. Sloužit bude jako cvičný i lehký bitevník

Společnost Aero Vodochody podle jejího viceprezidenta pro obchod Jakuba Hody těší, že se jednání takto výrazně posunula. „Náš zákazník zopakoval, že jde pro něj o klíčovou strategickou akvizici a potvrdil plnou důvěru v Aero Vodochody a jeho nový proudový letoun L-39NG. V uplynulých měsících se zintenzivnilo zapojení všech stran, aby se dokončila jednání o financování a udělaly se poslední kroky k účinnosti smlouvy,“ sdělil ve vyjádření pro ČTK.

O letouny L-39NG mají také zájem například státní podnik LOM Praha, Filipíny, Thajsko nebo Slovensko.

Česká a senegalská armáda se společně podílejí na zajištění bezpečnostní situace v Mali prostřednictvím misí. Oba státy se nyní dohodly na užší koordinaci a výměně informací a zkušeností. Senegal podle ministerstva v regionu představuje pilíř stability a jako jedna z mála zemí nezažívá bezpečnostní krizi. Přes tisíc senegalských vojáků působí i v západní Africe ve společných misích na podporu stabilizace.

Aero Vodochody představilo nový letoun L-39NG, poprvé vzlétne na konci roku

„V současné době zároveň senegalské ozbrojené síly procházejí razantní přestavbou a zvyšují svoje schopnosti řadou akvizic, což představuje velkou příležitost pro český průmysl. Kromě zmíněných letounů se tak otevírají dveře i dalším českým firmám,“ dodal Kopečný.

U cvičného a lehkého bojového letounu L-39NG pokračují pozemní i letové zkoušky, dodávky prvních sériových letounů Aero plánuje letos. Se zahájením dodávek vyzbrojené verze (tzv. Light Attack) počítá příští rok. Vývoj letounu naplno začal v roce 2015, finančně se na něm podílí jako strategický partner firma Omnipol.

Autor: