Je libo ležák s podobiznou vraha? Narkobaron Prcek má v Mexiku vlastní kolekci piv

Simone Radačičová Simone Radačičová
20. 1. 2020 19:12
Mexický narkobaron Joaquín Guzmán, kterému se kvůli nízkému vzrůstu přezdívá Prcek (El Chapo), si v USA odpykává doživotní trest vězení. Jeho rodina však našla způsob, jak na něm vydělávat.
Pivo s podobiznou mexického drogového bosse Prcka.
Pivo s podobiznou mexického drogového bosse Prcka. | Foto: Reuters

Prckova dcera Alejandrina Guzmánová představila pivo nesoucí jméno jejího otce. Spadá pod značku El Chapo 701. Ta vyrábí oblečení a módní doplňky často s podobiznou nechvalně známého drogového bosse.

"Je to řemeslné pivo, ležák, s čtyřprocentním obsahem alkoholu. Vyroben ze sladu, rýže, medu, takže chutná dobře," uvedla pro agenturu Reuters Adriana Ituarteová, mluvčí značky El Chapo 701. 

Nové pivo ještě čeká na povolení mexických úřadů. Očekává se, že na pulty obchodů a do barů se dostane během několika týdnů. Jedna lahev s obsahem 355 mililitrů má stát 3,7 dolaru, tedy v přepočtu zhruba 85 korun.

Pivo půjde do prodeje se třemi etiketami - bílou, černou a hnědou, vyobrazen na nich bude právě mexický narkobaron. Jeho rodina nové pivo představila před pár dny na obchodním veletrhu s módou v druhém největším mexickém městě Guadalajara. Prckova dcera Alejandrina značku El Chapo 701 založila už v červenci 2019. 

Číslo 701 pak odpovídá Prckově pozici na žebříčku miliardářů, který každoročně zveřejňuje americký časopis Forbes. V roce 2009 byl El Chapo právě 701. nejbohatším člověkem na světě. Hodnotu jeho jmění tehdy Forbes odhadl na jednu miliardu dolarů. 

Alejandrina má se značkou El Chapo 701 velké plány. Zatím se její zboží prodává jen on-line. V únoru chce ale v Guadalajaře otevřít vůbec první kamennou prodejnu nabízející trička, mikiny, kšiltovky, džíny nebo svetry. Některé zboží vyrábí vězni z mexického žaláře Puente Grande, jenž leží na okraji Guadalajary, napsala agentura AFP. Právě z tohoto vězení kdysi údajně Prcek utekl v koši na špinavé prádlo. 

Nyní dvaašedesátiletý Guzmán patřil mezi nejvlivnější narkobarony na světě. Léta stál v čele nejmocnějšího drogového kartelu na světě Sinaloa, pojmenovaného podle hornatého mexického státu. Do USA se mu podařilo dostat stovky tun omamných látek. Prcek navíc patřil mezi "průkopníky", kteří budovali síť tajných tunelů mezi USA a Mexikem. Do USA dovážel drogy na palubě letadel, v ponorkách nebo ukryté v konzervách s pálivými papričkami. 

Prcek měl v Mexiku doslova auru nedotknutelnosti. Léta se mu dařilo prchat před spravedlností a podplácel tamní úředníky i členy ozbrojených složek. Z mexického vězení utekl hned dvakrát, podruhé 1,6 kilometru dlouhým tunelem. 

Nakonec El Chapa dopadli Mexičané v lednu 2016. Poté ho Mexiko vydalo do USA, kde byl narkobaron odsouzen k doživotí za členství ve zločinecké organizaci nebo za pašování a distribuci drog. 

Během soudního procesu vypovídala řada svědků, díky čemuž lidé získali možnost nahlédnout do útrob mocného drogového kartelu i do Guzmánovy minulosti. Sám Prcek se podle některých svědků podílel na mučení a vraždění odpůrců.

Doživotní trest si nyní odpykává v přísně střeženém vězení ADX Florence v Coloradu. Od roku 1994, kdy byl žalář otevřen, se žádnému vězni z něj nepodařilo uprchnout. 

 

Právě se děje

Další zprávy