Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Drama na Havaji: muž původem z Česka pobodal bytnou a zastřelil dva policisty. Požár pak zničil sedm domů

Policejní složky zasahovaly v Honolulu, kde muž zastřelil dva policisty. Poté se zabarikádoval v domě. foto: ČTK

Honolulu (USA) - Muž původem z Česka pobodal v neděli na Havaji bytnou a zastřelil dva zasahující policisty. V pondělí o tom informovala agentura AP. Dům, ve kterém se incident stal, následně zachvátil požár, který se rozšířil do sousedství. Podle policejní šéfky Susan Ballardové zůstal útočník spolu se dvěma zatím neidentifikovanými ženami v domě a vyšetřovatelé předpokládají, že v plamenech zemřel.
  20:27aktualizováno  20:47

Motivem mohl být spor o vystěhování. Muž, kterého policie znala kvůli problematickému chování a neshodám se sousedy, opakovaně čelil žalobám.

Střelba ve škole v Kalifornii má dva mrtvé, útočník se pokusil o sebevraždu

Majitelka domu Lois Cainová nedávno podala u soudu žádost o vystěhování muže, kterého místní média označují jako šedesátníka Jaroslava „Jerryho“ Hanela. Muž v domě žil zadarmo výměnou za práce, které vykonával, vyplynulo ze soudních dokumentů. V neděli očividně spor vyvrcholil a podle souseda žena utrpěla bodná zranění na noze. Její zdravotní stav není známý. Dva policisty, kteří na místě zasahovali, Hanel zastřelil. Policie po činu uvedla, že povolení držet zbraň neměl.

Policisté, kteří zasahovali na místě střelby v Honolulu.
Při střelbě zemřeli dva policisté. Vlevo je fotografie Tiffany Enriquezové a...

Muž se následně podle televize KITV zabarikádoval v domě, který poté zachvátil požár. Podle televize útok s požárem souvisí. Oheň se rychle rozšířil, neboť hasiči kvůli obavám z další střelby nemohli hasit. 

Podle AP bylo zničeno sedm domů a další poškodil požár a dým. Šéfka policie v Honolulu Ballardová konstatovala, že hledání případných těl a sběr důkazů na místě tragédie potrvá několik dní.

Sousedé označují muže českého původu za podivína, ze kterého šel strach, a za psychicky narušeného člověka. Právník Jonathan Burge, který ho od roku 2015 ve sporech zastupoval, Hanela popsal jako svéráznou osobnost s problémy. Dodal, že o jeho násilnických sklonech nevěděl, mohlo je však podle něj rozpoutat to, že Hanel věřil tomu, že ho sleduje vláda a odposlouchává mu telefon.

Majitelka domu Lois Cainová Hanela v minulosti při jeho sporech se sousedy podporovala, uvedl Burge. Nyní ale chtěla, aby se odstěhoval, protože se chtěla vrátit na Havaj a do domu se sama nastěhovat. Jejich vztahy se rovněž zhoršily kvůli tomu, že Hanelovi uhynul pes a Cainová mu nechtěla dovolit pořídit si nového, dodal právník.

Soudy, kde Hanel využíval českého tlumočníka, muži v minulosti uložily několik zákazů přibližovat se k lidem, se kterými měl spory. V nejbližších dnech ho čekalo slyšení kvůli zneužívání krizové záchranářské linky.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...