Hlavní obsah

Mladenovicová - Ka. Plíšková 1:6, 5:7Muchová po obrovské bitvě vyhrála, slaví i Plíšková. Vondroušová končí

Melbourne/Praha
Aktualizováno

Česká tenistka Karolína Plíšková zvládla skvěle vstup do prvního grandslamového turnaje roku 2020. V prvním kole Australian Open vyhrála turnajová dvojka nad Francouzkou Kristinou Mladenovicovou 6:1 a 7:5. Po prvním kole slaví také Karolína Muchová, která navzdory třem neproměněným mečbolům nakonec porazila Belgičanku Kirsten Flipkensovou 6:3, 2:6, 7:6. Končí naopak Markéta Vondroušová, která podlehla zkušené Rusce Světlaně Kuzněcovové 2:6, 6:4 a 4:6. Jako poslední měla zasáhnout do hry z pohledu českách barev Kristýna Plíšková, její zápas s Britkou Heather Watsonovovou byl odložen na středu (1:00).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková postoupila do druhého kola Australian OpenVideo: sntv

 
Článek

Vstup do zápasu vyšel Karolíně Plíškové parádně, když uhrála osm úvodních fiftýnů a šla na servis. Pak se dočkala bodů i francouzská tenistka, vedla 30:0, ale rodačka z Loun po obrovské tahanici, kdy skóre čtyřikrát skončilo na shodě, podání udržela.

Českou hráčku skvělý úvod nabudil, tvrdými údery ničila naděje Mladenovicové, která navíc chybovala, takže náskok Plíškové narůstal. Získala další podání soupeřky a vlastní servis uhrála čistou hrou. Na 5:0 navíc uzavřela Češka esem z druhého podání.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Česká tenistka Karolína Plíšková zdraví fanoušky po výhře v úvodním kole Australian Open.

Jediné, co snad mohlo Francouzku trochu utěšit, bylo, že následně dokázala odvrátit potupného kanára. Pestrá hra Plíškové však dál slavila úspěch, nejspíš tak nikoho nepřekvapilo, že Češka další čistou hrou po 25 minutách mohla slavit zisk první sady.

Druhý set začala servisem Francouzka a podání uhrála, cestou k síti se pak hecovala. A zdálo se, že může být úspěšná. Turnajová dvojka Plíšková totiž nabídla soupeřce dvě šance na brejk, pak ale ukázala svou třídu. V krizových chvílích vystřelila dvě esa a ze shody už bez potíží srovnala. Bylo však jasné, že k vidění bude dramatičtější podívaná.

To se potvrdilo při dalším podání Plíškové, kdy měla jednačtyřicátá hráčka světa opakovaně šanci k prolomení podání rodačky z Loun. Opět však nebyla úspěšná.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Karolína Plíšková bojuje v úvodním kole Australian Open.

Tahanice pokračovala. V šesté hře se česká hráčka prezentovala čistou hrou a zdálo se, že opět nabírá dech k rozhodujícímu zlomu. Mladenovicová sice následně při svém servisu vedla 40:0, ale Plíšková hru nezabalila a nakonec soupeřce prolomila podání.

Kdo čekal, že se zbytek zápasu promění ve spanilou jízdu Češky, musel být hodně zklamán. Hned v další hře totiž bojovnice Mladenovicová využila šanci a vzala si ztracené podání zpět. Po svém servisu šla dokonce do vedení a bylo zaděláno na drama. Plíšková ale opět ukázala, že když jí vychází první servis, nemá v utkání problém a srovnala na 5:5.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková během prvního kola Australian Open proti Kristině Mladenovicové.

Zápas gradoval. Francouzka šla na servis a opět si vybrala slabší chvilku. Udělala dvě dvojchyby a nabídla Češce vedení 6:5.

Plíšková už nabídnutou šancí nepohrdla, utkání doservírovala a po hodině a čtyřiadvaceti minutách může slavit postup do druhého kola. "Myslím, že to bylo vělmi těžké utkání. Beru to jako velmi dobrý test s vynikající soupeřkou," prohlásila Plíšková, která se ve druhém kole utká s Němkou Laurou Siegemundovou.

Muchová zlomila Flipkensovou až v tie breaku

Výtečně vstoupila do utkání se zkušenou Belgičankou Kirsten Flipkensovou česká tenistka Karolína Muchová. Hned ve třetí hře prolomila soupeřce podání. Vzápětí na servisu prohrávala 0:30, ale nakonec si dvaadvacátá hráčka světa s nepříjemnou situací poradila a čtyřmi fiftýny v řadě potvrdila brejk.

O svůj servis musela třiadvacetiletá Muchová tvrdě bojovat i v šesté hře, o jedenáct let starší Belgičanka měla dvě šance vzít si ztracené podání zpět, ale nakonec nebyla ani v tomto případě úspěšná. Nasazenou dvacítku ženského pavouka to povzbudilo, v deváté hře opět prolomila podání Flipkensové a po osmatřiceti minutách získala první sadu poměrem 6:3.

Foto: Profimedia.cz

Karolína Muchová během prvního kola Australian Open.

Začátek druhé sady však patřil jednoznačně Belgičance. Získala dvakrát servis Muchové a jelikož sama nezaváhala, šla rychle do vedení 4:0. Mladá Češka pak prohrávala při svém podání 0:40 a hrozilo, že může dostat kanára. Muchová vak uhrála pět míčů v řadě a odvrátila potupu.

Flipkensová vzápětí ztratila servis, aniž by uhrála jediný fiftýn, a mohlo se zdát, že se může vývoj druhé sady ještě zdramatizovat. Nasazená dvacítka pak ale vzápětí neuhájila své podání a Belgičanka měla znovu pohodlný náskok 5:2 a sadu dopodávala. Rozhodnout tak muselo třetí dějství.

V klíčové fázi duelu pak zpočátku brala důležité body Muchová. Dvakrát soupeřku brejkla a zdálo se, že s třetí sadou bude záhy hotova. Jenže zkušená Belgičanka se dál rvala o každý míč a vzápětí i ona prolomila dvakrát podání sokyně.

Muchová za stavu 5:3 a 5:4 promarnila dohromady hned tři mečboly a zápas tak dospěl do tie breaku. V něm sice hanácká rodačka opět promarnila vedení 4:0, ale nakonec bitvu plnou zvratů dotáhla do vítězného konce (10:7). V příštím kole narazí na Američanku Američankou Cici Bellisovou.

Loňská finalistka Roland Garros Vondroušová, která druhou půlku minulé sezony vynechala a v září podstoupila operaci zápěstí, se zkušenou Kuzněcovovou přišla v utkání devětkrát o podání.

Patnáctá nasazená Češka už prohrávala 2:6 a 1:3, přesto ještě utkání zdramatizovala. Druhý set získala, ale ve třetím jen dotahovala. Dvakrát ztrátu podání smazala, ale třetí neudržený servis v setu znamenal konec.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články