Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nečekaná smrt Jaroslava Kubery (†72): Šéfovi Senátu selhalo srdce!

Autor: Jakub Kopřiva, Barbora Silná, David Polák, Jakub Veinlich - 
21. ledna 2020
05:00

Fajn chlap, vtipný i paličatý člověk, vášnivý kuřák. To byl podle vzpomínek šéf Senátu Jaroslav Kubera (†72, ODS), který v pondělí nečekaně zemřel. Svéráz české politiky odešel náhle, když se mu udělalo nevolno v jeho teplické kanceláři.

Kuberu postihla v pondělí dopoledne náhlá nevolnost v jeho senátorské kanceláři v centru Teplic, odkud ho odvezla záchranka. „Muže jsme převezli s náhlým těžkým onemocněním na urgentní příjem ústecké nemocnice,“ řekl Blesku bez dalších podrobností mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Voleník.

Politická scéna i veřejnost byly z informace o Kuberově smrti v šoku – politik totiž v sobotu vystoupil i na kongresu ODS a jako vždy sršel energií.

Vyřizoval poštu

Poslední Kuberovy chvíle přiblížila jeho asistentka Eva Michálková. „Normálně jsme se potkali v práci, vyřizovali jsme e-maily a udělalo se mu zle. Zavolala jsem záchrannou službu, odvezli ho a pak jsem se dozvěděla, že umřel. První to samozřejmě sdělili rodině,“ řekla Blesku. Podle vysoce postaveného zdroje z horní komory i zdroje ze záchranky mu vypovědělo službu srdce.

Náhlý odchod svého šéfa musí nyní vyřešit senátoři. Přitom jde o zcela novou situaci, jelikož se zatím v novodobé české historii nestalo, aby takto vysoký ústavní činitel zemřel ve funkci. Jaký bude další postup, bude jasnější po úterním jednání organizačního výboru, který má zasednout v 11 hodin dopoledne.

Podle ústavního právníka Jana Kysely (45) nyní pravomoci přecházejí na 1. místopředsedu Senátu Jiřího Růžičku (71, za TOP 09 a STAN), než si horní komora zvolí nového šéfa. „Žádným termínem nejsou vázáni, ale myslím si, že by už na schůzi v příštím týdnu mohlo k volbě dojít,“ řekl právník Blesku. Do devadesáti dnů by rovněž měly proběhnout i doplňující volby za obvod Teplice, které musí vyhlásit prezident.

Video  V sobotu na kongresu ODS, v pondělí zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72).  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Dvě vysoké, titul žádný

  • Jaroslav Kubera se narodil 16. února 1947 v Lounech.
  • Studoval matematiku na Masarykově univerzitě v Brně a zahraniční obchod na VŠE v Praze. Ani jednu školu ale nedokončil.
  • Mezi roky 1969 až 1990 pracoval v podniku Elektrosvit Teplice, pak se přesunul do politiky.
  • Dlouhých 24 let byl primátorem Teplic až do roku 2018, kdy byl zvolen předsedou Senátu.
  • V roce 2000 vyhrál volby do horní komory a od té doby v nich pokaždé uspěl. Jak sám s oblibou říkával, nikdy žádné volby neprohrál.

Budou státní pocty?

Jelikož byl Kubera druhým nejvyšším představitelem země, nabízí se, že by měl mít poslední rozloučení se státními poctami. Tedy s možností vojenských salv, zádušní mší nebo státním smutkem. Podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) ale bude vše záležet na přání manželky Věry (72) i jejich dvou dcer a až pak by o případné podobě veřejného rozloučení jednala vláda.

Video  Předseda Senátu Jaroslav Kubera  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Prostořeký vtipálek

Na Kuberu všichni vzpomínají jako na vtipného člověka, který nešel daleko pro ostřejší slovo. Také si rád dělal legraci ze všeho, i zdraví. „Prezident má nízký tlak, já zase vysoký, tak jsem mu nabídl půlku své pilulky,“ vtipkoval na schůzce se Zemanem ještě minulý týden.

V roce 2011 perlil, když horní komora projednávala zpřísnění postihů pro řidiče. „Pak ještě sex – to je velká móda, sex v automobilu, to je úplně konec, to tam musí být výslovně v zákoně zapsáno, že sex se zakazuje, protože to velmi, velmi vyrušuje.“

Neodmyslitelně byl Kubera spjatý s cigaretou. Nenašla se chvíle, kdy by si nezapálil, i když občas tím porušoval pravidla. „I bůh kouří, jinak by nemohla být oblačnost, bylo by stále jasno a upekli bychom se,“ tvrdil například.

Ač neherec, střihl si také roli ve filmu Toman, kde ztvárnil prezidenta Edvarda Beneše. „Byl jsem nervózní strašně. Doma jsem to všechno uměl, a tam jsem to vůbec neuměl. Naštěstí to není naživo jako na divadle,“ komentoval tehdy svoje hraní pro Blesk.

Za tohle dostal holí

Dlouhou a náročnou cestu na asijský ostrov vedle Číny se Kubera chystal absolvovat v dohledné době. Taky kvůli tomu měl rozmíšku s prezidentem Zemanem a vyříkali si to na společném obědě 14. ledna. Peking si totiž Tchaj-wan nárokuje, jenže ostrovní stát to odmítá a drží si svoji nezávislost.

Cesta šéfa Senátu by ale byla další trhlinou v současných napjatých česko-čínských vztazích. Oběd státníků však proběhl podle všeho v dobré náladě, i když si Kubera žertem postěžoval, že ho vzal Zeman holí po hlavě.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa