Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hladil mladé dívky, doktory míjel. Kubera (†72) hájil kouření, boj o Hrad vzdal

  • Autor: Tomáš Vašek - 
    21. 1. 2020
    05:20

    Nenadálá smrt předsedy Senátu Jaroslava Kubery (†72) zaskočila kolegy napříč celým politickým spektrem. Ale také širokou veřejnost. Druhého nejvyššího ústavního činitele zastihla v pondělí náhlá srdeční příhoda. Kubera byl během svého života téměř čtvrt století primátorem Teplic, ještě déle v lázeňském městě působil jako zastupitel. Dlouholetý senátor byl jednou z nejvýraznějších postav Občanské demokratické strany a české politiky v prvních dvou dekádách 21. století.

    Výrazným znakem Kuberova politického vystupování byl jeho boj za ochranu práv kuřáků. Opakovaně vystupoval proti různým formám protikuřáckých zákonů a upozorňoval na relativní „neškodnost“ kouření v oblasti sociálně škodlivých jevů, zejména v porovnání s alkoholem.

    Patřil také k výrazným kritikům Evropské unie, kterou často v nadsázce přirovnával k „novodobému Sovětskému svazu“. Trnem v oku byl Kubera zejména levicovým aktivistům, těm vadil hlavně svým nepřívětivým postojem vůči genderovým menšinám nebo feministickým hnutím.

    Zemřel Jaroslav Kubera. Předsedovi Senátu a členovi ODS bylo 72 let (20. 1. 2020) Zemřel Jaroslav Kubera. Předsedovi Senátu a členovi ODS bylo 72 let (20. 1. 2020) | Blesk: Jakub Poláček

    Chtěl družbu se Svobodnými a nižší pokuty

    Kuberův libertarianismus se projevoval v mnoha ohledech – v minulosti byl například pro snížení postihů za dopravní přestupky a zvýšení maximální povolené rychlosti. Stal se také jedním z kritiků návrhů zákona tehdejší ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové, které se týkaly zákazu tělesných trestů dětí a práva na rovné zacházení. Senátor to tehdy označil za „řízení lidských životů, se kterým nesouhlasí“.

    Po sněmovních volbách v roce 2013 vyzval občanské demokraty k tomu, aby navázali užší spolupráci s mimoparlamentní Stranou svobodných občanů. V rozhovoru pro Týden.cz tehdy prohlásil, že „program Svobodných je v podstatě program ODS s malými úpravami“.

    Předseda Svobodných Petr Mach spolupráci ale odmítl a poukázal na to, že spíše někteří nespokojení členové občanských demokratů by měli přejít do jeho strany, která tehdy v preferencích rostla.

    Video  Vláda před začátkem jednání uctila minutou ticha památku předsedy Senátu Jaroslava Kubery.  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
    Video se připravuje ...

    I přesto, že v roce 2017 získal od svých kolegů v Senátu potřebný počet podpisů pro prezidentskou kandidaturu, nakonec se volby nezúčastnil. O rok později se rozhodl plně věnovat práci v horní komoře a po 24 letech skončil jako primátor Teplic.

    Jaroslav Kubera zemřel 20. ledna v nemocnici v Ústí nad Labem.

  • 1.Vztah k EU

    Kubera byl v už tak převážně euroskeptické ODS označován jako „arcikritik Evropské unie“. Vidět a slyšet v tomto směru byl zejména v období, kdy Česká republika váhala s ratifikací Lisabonské smlouvy.

    Svým specifickým odzbrojujícím humorem často upozorňoval i na paralely mezi EU a SSSR.

    „Každý velvyslanec je ze mne na mrtvici. Například paní předsedkyně Ústavního soudu z Lotyšska se divila, když jsem se jí ptal, když už v jednom Sovětském svazu byli, proč se tak hrnou do dalšího,“ řekl v roce 2008 v rozhovoru pro iDnes.cz.

    „Zelená tsunami“ z novoročního projevu

    Když se ve stejném období v horní komoře strhla bouřlivá debata mezi sociálními a občanskými demokraty, která se týkala zprávy vlády o bruselském summitu EU, zakončil Kubera svůj projev slovy, že „v socialismu prožil většinu svého života a více už v něm žít nechce“. Svůj konzervativní postoj k Evropské unii si zachoval i poté, co byl zvolen předsedou Senátu.

    Kriticky se Kubera vyjadřoval i k tématům, které Brusel považoval za klíčové. Jedním z nich byla i otázka změny a ochrany klimatu. Ve svém posledním novoročním projevu kromě tradičního varování před omezováním svobody zmínil i „zelenou tsunami, která se k našim hranicím valí rychlostí zvuku“.

    „Planeta se za 14 dnů, ani 14 let, ani za 14 století nezhroutí,“ vyjádřil se na Nový rok.

    Video  Poslední vzkaz národu: Novoroční projev předsedy senátu Kubery (†72)  - Česká televize
    Video se připravuje ...

  • 2.Kuberovy Teplice

    Výraznou stopu po sobě Kubera zanechal v Teplicích. Žádný z jeho předchůdců nestál v čele města tak dlouho jako on. Leckoho zarážela i jeho stálá popularita, které se na severu Čech těšil.

    Coby starosta a později primátor vedl Kubera Teplice v letech 1994 až 2018. A ve funkci mohl působit ještě déle, raději se však rozhodl soustředit na svou práci v Senátu a po vítězných volbách „usadil do křesla“ nynějšího primátora a spolustraníka Hynka Hanzu.

    Jaroslav Kubera byl v čele Teplic 24 let. Jaroslav Kubera byl v čele Teplic 24 let. | Blesk / Karel Kopáč

    Kubera bude mít v Teplicích pietní místo

    Kolegové vyzdvihují především jeho antibyrokratické přesvědčení a čestnost. Podle jejich slov to byly právě tyto vlastnosti, kterými Kubera na magistrátu vynikal.

    Hanza v pondělí ČTK řekl, že bude iniciátorem vzniku trvalého pietního místa, které by Kuberu připomínalo. Už během pondělního odpoledne před teplickým magistrátem vzniklo dočasné místo k uctění památky někdejšího dlouholetého primátora.

    Teplický primátor Hynek Hanza (ODS) u pietního místa, kde vzdává hold zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. (20.1.2020) Teplický primátor Hynek Hanza (ODS) u pietního místa, kde vzdává hold zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. (20.1.2020) | ČTK - Ondřej Hájek

  • 3.„Neukojené feministky“

    Pozornost na sebe Kubera strhl na konci roku 2004 kvůli svému výroku o „neukojených feministkách“. Ten se objevil v textu Václava Dolejšího, tehdejšího redaktora MF Dnes.

    „Nemohu v žádném případě podpořit naši paternalistickou ochranu a touhy neukojených feministek, kterým harassment nikdy nehrozí. To je na tom velmi pikantní a zvláštní. Nemohu je jmenovat, protože bych se dopustil toho, čeho se dopustit nechci, ale můžete si je na internetu prohlédnout – ty aktérky, které jsou v těchto směrech aktivní, těm se opravdu nemůže nic stát, nikdo je nikdy obtěžovat nebude,“ řekl Kubera doslova.

    Na senátora se poté strhla lavina kritiky. Manžel jedné z českých feministek napsal protestní dopis tehdejšímu předsedovi Senátu Petru Pithartovi a vznikla petice požadující Kuberovu omluvu. Ta se skutečně odehrála, přesto se Kuberovo vyjádření udrželo v širokém povědomí ještě dlouhou dobu.

  • 4.„Testování dívek“

    Předseda Senátu svými výroky nedráždil feministické hnutí výjimečně. Po jeho zvolení do čela horní komory se dokonce zvedla vlna hlasů, které mluvily o „další ostudné personě ve vysoké funkci“ a senátora obviňovaly z bagatelizace sexuálního násilí.

    Z mediálního prostoru tak kromě „neukojených feministek“ vystupují dva momenty, které rozměr sporů mezi Kuberou a bojovnicemi a bojovníky za rovnost pohlaví dobře ilustrují.

    „Ať si najde jiného manžela“

    V roce 2006 totiž Kubera způsobem sobě vlastním radil matkám, kterým exmanželé přestali platit výživné. „Nejlepší rada je, aby si našla jiného manžela. Některé to tak dělají,“ řekl senátor, čímž pobouřil velkou část nejen žen. Jejich přízeň si nezískal ani druhou částí svého výroku, kdy dodal: „A je to nejlepší řešení, protože všechny ženy jsou krásné, tudíž není problém zase založit úplnou rodinu.“

    Zesnulý šéf Senátu Jaroslav Kubera a jedna z mála fotek z jeho facebooku, kde nebyl příliš aktivní. Zesnulý šéf Senátu Jaroslav Kubera a jedna z mála fotek z jeho facebooku, kde nebyl příliš aktivní. | Facebook J. Kubery

    Expertem na sociální politiku tak Kubera nikdy nebyl, což si dobře uvědomoval. A výroků na podobná témata z jeho strany postupem času výrazně ubylo.

    Spoustu toho ale stačil „dohnat“ v třaskavém rozhovoru, který v září 2018 poskytl pro Týden.cz. Vrátil se v něm mimo jiné i k tématu sexuálního harašení. Nebál se ani vyjádřil, co si myslí o kampani #MeToo, která poukazuje na sexuální obtěžování.

    „Testuju české ženy a dívky a musím s potěšením konstatovat, že jsou netknuty hnutím #MeToo, až asi na tři ultrafeministky. Drží, mají to rády. Vždycky začnu tím, že je jemně pohladím a zeptám se, jestli nejsou jako ty blbé Američanky. A nejsou! Akorát jsem už u sedmnáctek a bojím se, aby to nešlo dál. Pětadvacítkám říkám: Jste krásná, ale škoda, že jste pro mě stará,“ řekl v interview mistr nadsázky Kubera.

  • 5.Obrana kuřáků

    Svými bonmoty na adresu kuřáků, mezi které se Kubera hrdě řadil, bavil veřejnost pravidelně. Hlášky senátora na toto téma neměly často pouze žertovný účel, ale často vedly i k zamyšlení.

    „Pokud někdo prohlásí, že kouření je droga, pak je stát největším dealerem drog v této zemi v hodnotě nějakých 90 miliard korun. Tak ať to úplně zakáže. Jenže stát to nemůže zakázat, protože by zkrachoval,“ prohlásil Kubera.

    Jaroslav Kubera si dopřává vytouženou cigaretu. Jaroslav Kubera si dopřává vytouženou cigaretu. | Blesk/David Malík

    „Bůh je kuřák“

    Ten se vášnivě angažoval během společenské debaty, která se točila kolem protikuřáckého zákona, který Poslanecká sněmovna schválila v prosinci 2016. Úplný zákaz kouření v restauracích a barech vstoupil v platnost 31. května 2017.

    „Nikoterorismus“, jak často boj proti kuřákům Kubera nazýval, si bral na paškál často. Například když prohlásil, že i bůh musí být kuřák. Ve vtipu tak zdůvodňoval meteorologický jev zvaný oblačnost.

  • 6.Romové

    Kuberovy Teplice se často v médiích objevovaly i v souvislosti s tamní početnou romskou komunitou. Jejich vysokým zastoupením spolu s výrazným podílem Arabů a Vietnamců se vyznačuje především sídliště Prosetice na jihovýchodním okraji města.

    Teplická Základní škola Plynárenská Teplická Základní škola Plynárenská | Profimedia.cz

    V Proseticích se nachází i Základní škola Plynárenská, která vstoupila ve známost v souvislosti s kauzou nenávistných komentářů pod fotkou prvňáčků. Většinu z nich tvořily hlavně romské, vietnamské a arabské děti. Za podněcování k nenávisti k etnické skupině a další trestné činy stálo před soudem několik osob.

    „Vy nevidíte, že jsem černej?“

    Sám Kubera se i svými činy profiloval jako odpůrce speciálních opatření pro Romy, na jejichž přípravě se v roce 2011 původně chtěla podílet vláda.

    „Já jsem romskou otázku už vyřešil. Já už žádnýho Roma neznám. Pro mě Rom je nepoznatelnej, protože má v občance napsaný ‚národnost česká‘. Oni pak za mnou přijdou a říkají ‚Vy nevidíte, že jsem černej?‘ Odpovím, že nevidím. Pro mě je to normální občan, co má svá práva a povinnosti,“ řekl teplický primátor v roce 2007 v rozhovoru pro deník Aha!.

    Nenávistné komentáře padly na adresu prvňáčků ze ZŠ Plynárenská. Nenávistné komentáře padly na adresu prvňáčků ze ZŠ Plynárenská. | HateFree Culture

  • 7.Prezidentská (ne)kandidatura

    V červenci 2017 Kubera oznámil, že nasbíral dostatečný počet podpisů senátorů k tomu, aby mohl kandidovat v prezidentských volbách zkraje roku 2018. Do klání o Hrad se ale nakonec nezapojil. Z rodinných důvodů.

    „Ty rodinné důvody jsou opravdu hlavní, ale ne jediné. Příští rok v září budeme mít padesát let od svatby, takže zlatou svatbu a já to myslím s tou prorodinnou politikou na rozdíl od jiných vážně,“ řekl tehdy serveru iDnes.cz.

    Senátor Jaroslav Kubera s manželkou Věrou po 50 letech obnovili manželský slib. (15.9.2018) Senátor Jaroslav Kubera s manželkou Věrou po 50 letech obnovili manželský slib. (15.9.2018) | Blesk/David Malík

    Při té příležitosti si také „zavěštil“ a správně předpověděl, že Miloš Zeman obhájí svůj mandát a bude zvolen podruhé.

    „Já ale očekávám, že až vyhraje, tak někdy v průběhu těch druhých pěti let odstoupí, protože bude mít splněno,“ řekl Kubera. Podle jeho tehdejších slov byl Zemanův cíl dokázat, že je stále volitelný.

  • 8.Předseda Senátu

    Do funkce druhého nejvyššího ústavního činitele byl zvolen 14. listopadu 2018. Ve funkci tak vystřídal sociálního demokrata Milana Štěcha.

    V prvním kole volby uspěl spolu s Václavem Hamplem (nestr. za KDU-ČSL a Zelené) a za sebou tak nechali kandidáta Starostů a nezávislých Jana Horníka. V klání už jen s Hamplem Kubera zvítězil s poměrem hlasů 46:24.

    Zemřel Jaroslav Kubera, předsedovi Senátu bylo 72 let. Zemřel Jaroslav Kubera, předsedovi Senátu bylo 72 let. | Blesk

    Prvním místopředsedou Senátu ČR byl zvolen Jiří Růžička (nestr. za TOP 09 a STAN). Ten po Kuberovi také dočasně převezme pravomoci do té doby, než bude zvolen nový šéf horní komory.

    Kubera byl ve funkci senátora nepřetržitě od roku 2000. Jak jinak než za „svůj“ teplický obvod. V letech 2012–2016 působil také jako předseda Senátorského klubu ODS.

  • 9.Beneš v Tomanovi

    Kromě politické činnosti byl Kubera také příležitostným hercem. Několikrát vystupoval na prknech Krušnohorského divadla v Teplicích, kde se naposledy objevil v roli principála v Prodané nevěstě.

    Jaroslav Kubera jako principál v Prodané nevěstě Jaroslav Kubera jako principál v Prodané nevěstě | Blesk:PETR_NOVOTNY

    Daleko známější divákům bude ale jeho role ve snímku Ondřeje Trojana z roku 2018. Ve filmu Toman, který mapuje osud šéfa československé zahraniční rozvědky během období tzv. třetí republiky, si předseda Senátu zahrál postavu prezidenta Edvarda Beneše.

    Senátor Jaroslav Kubera (ODS) v roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman Senátor Jaroslav Kubera (ODS) v roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman | Bára Lockefeer

  • 10.„K doktorům nechodím“

    Ještě před týden přitom Kubera o svém zdraví s typickou nadsázkou žertoval.

    „Prezident má nízký tlak, já zase vysoký, tak jsem mu nabídl půlku své pilulky. Já beru jen půlku toho, co mi dal doktor, já si ordinátora dělám sám, což pochopitelně můj doktor neví,“ řekl právě po setkání s hlavou státu dobře naladěný Kubera.

    „Já k doktorům nechodím. To je základ. Oni vám vždycky něco najdou, dneska ta medicína už objeví všechno,“ prohlásil také při tiskové konferenci.

    O týden později druhý nejvyšší ústavní činitel České republiky ve věku 72 let skonal.

    Video  Předseda Senátu Jaroslav Kubera po setkání s prezidentem Zemanem. Ke konci videa vtipkuje o svém zdraví.  - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa