3D tisk | Tiskárny | Čokoláda

Cocoa Press je 3D tiskárna, která tiskne čokoládu

Podobně, jako inkoustové tiskárny potřebují k tisku inkoust, se v případě 3D tiskáren používají tiskové struny, označované též jako filamenty. Ty se vyrábějí z mnoha materiálů na bázi plastů, jako jsou ABS (akrylonitrilbutadienstyren), PLA (polymléčná kyselina) či PET (polyethylentereftalát).

Milovníky sladkého by mohla zaujmout 3D tiskárna Cocoa Press, která, jak ostatně naznačuje její název, používá k tisku čokoládu. Lze na ní vytisknout například vlastní čokoládové figurky a jiné objekty stejně, jako lze tisknout plastové výrobky na jakékoli jiné 3D tiskárně.

3D sladkosti

Za zrodem projektu stál v roce 2014 student strojírenství a aplikované mechaniky na Pensylvánské univerzitě Evan Weinstein. Svou 3D tiskárnu na čokoládu poprvé představil v New Yorku na výstavě Maker Faire o tři roky později.

Jak sám uvedl v rozhovoru pro server Makezine.com: „Začal jsem na tom pracovat před třemi lety na škole v rámci úvodu do strojírenství. Předmět však byl jen na jeden semestr a bylo příliš těžké dokončit projekt za pouhých šest měsíců. Teď na tom pracuji tři roky a uplatňuji spoustu dovedností, které jsem se naučil na škole.“

V roce 2017 prezentoval první prototyp a nyní, bezmála další tři roky poté, nabízí zájemcům o tuto technologii na oficiálním webu www.cocoapress.com možnost přihlásit se k odběru novinek. Přímo 3D tiskárnu na čokoládu však zatím objednat nelze.

Jak to funguje?

Zásobník tiskárny se naplní čokoládovými tyčinkami. Ty jsou následně roztaveny a použity k tisku tiskovou hlavou. V případě čokolády je nutné zajistit co nejrychlejší ochlazení, což Weinstein realizuje pomocí šesti Peltierůvových článků, které ochlazují vodu, jíž je model chlazen.

Samotná platforma může používat různé teploty a tlaky, takže je hypoteticky možné ji využít pro tisk s různými typy čokolády. Pro každou však bude nutné definovat vlastní nastavení parametrů tisku, neboť různé čokolády mají odlišné termodynamické vlastnosti.

V současné době nejsou k dispozici informace o tom kdy, a zda vůbec bude 3D tiskárna na čokoládu Cocoa Press nabízena jako komerční produkt. V každém případě však jde o zajímavé nahlédnutí do světa 3D technologií a toho, co mohou v budoucnu nabízet například v potravinářství.

Diskuze (5) Další článek: Trh s počítači stabilizovaný, shodnou se analytici. Konec podpory Windows 7 může poptávku zvednout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,