Hlavní obsah

Jihočeské muzeum zve na mamuta a meteorit

Právo, ČTK, kal

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích zpřístupnilo nové archeologické, přírodovědné a národopisné expozice. Nabízí v nich několik tisíc předmětů včetně mamutího zubu, modelu keltského oppida nebo pec. Náklady byly zhruba třicet milionů korun, většinu pokryla dotace z IROP. Nové stálé expozice otevírá muzeum po osmi letech.

Foto: Tomáš Svoboda

Jihočeské muzeum otevřelo nové stálé expozice. V té přírodopisné lidé uvidí několik druhů zvířat i hub.

Článek

Původní stálé expozice byly v budově mezi lety 1961 a 2012. Nové zabírají 740 metrů čtverečních. „Návštěvníci tam mohou vidět třeba stehenní kost z mamuta, jsou tam mimořádné archeologické sbírky zejména z doby bronzové. Velké je množství dotykových obrazovek, dost edukačních koutků. Muzeum teď bude z hlediska stálých expozic tak na deset let stabilizované. Budeme se snažit je v čase zatraktivňovat,“ řekl ředitel muzea František Štangl.

Archeologická část připomíná nejstarší dějiny jižních Čech. Jsou v ní modely mezolitického lovce, třísovského oppida i s animací, repliky seker, hrobu keltského bojovníka i nálezy z mohyl. Přírodovědná expozice vítá příchozí 3D interaktivní stěnou a modelem losa evropského. Když návštěvník zmáčkne tlačítko, uvidí na projekci třeba projít lišku.

Představuje přírodu i folklór

V sále představuje muzeum různé druhy lesa i sedm biotopů jižních Čech jako rašeliniště, horské smrčiny nebo vápence. V expozici je i sbírka modelů hub. Druhý sál zaplnily modely řeky i rybníka včetně ukázek vodních ptáků, ryb i rostlin. Je možné nahlédnout i do vydří nory.

Na irském ostrůvku nabízejí snovou práci pro samotáře

Cestování

Přes 650 předmětů je v geologické části. Horniny jsou z jižních Čech i z Austrálie, Afriky či Peru. K zajímavostem řadí ředitel stehenní kost a zuby mamuta i otisky trilobitů, přesliček a plavuní. Lákadlem by dále měly být kalcity z Číny, ametystová geoda z Brazílie nebo meteorit z ruské lokality Sikhote-Alin, jenž váží 2061 gramů. V jedné vitríně jsou vltavíny, součástí expozice je i mikroskop připojený k velkoplošné obrazovce. Zvětšený předmět tak uvidí víc lidí najednou.

V národopisné části si lze prohlížet na otáčejících se figurínách kroje žen z Doudlebska, Blat, Kozácka a Prácheňska. Z obrazovky se lidé dozvědí i detaily o výšivkách, čepcích a tkaninách. Expozice obsahuje i model blatského statku vytvořený podle stavení v obci Zálší. Vznikla i replika doudlebského domu s lidovým nábytkem a podmalbami na skle.

„Je tu i pec, na kterou si budou moci děti vlézt,“ řekl Štangl. V expozici jsou i masopustní klobouky nebo velikonoční kraslice.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám