Hlavní obsah

Potvrdila se pravost vzácného van Goghova autoportrétu

– Amsterdam

Odborníci po šesti letech zkoumání dospěli k závěru, že vzácný autoportrét nizozemského malíře Vincenta van Gogha, o jehož pravosti se desítky let vedly spory, je autentický. Informaci přinesla agentura Reuters.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Autoportrét Vincenta van Gogha, jehož autentičnost se právě oficiálně potvrdila.

Článek

Van Goghovo muzeum v nizozemském Amsterdamu v pondělí uvedlo, že obraz je pravděpodobně jediným známým dílem, které umělec namaloval v létě 1889, kdy trpěl psychózou a musel být hospitalizován v nemocnici v francouzském městě Saint Rémy.

Van Gogh se potýkal s psychickými problémy po celý život a ve věku 37 let se v roce 1890 zastřelil.

Vidíme vystrašeného pacienta. Někoho, kdo se na sebe dívá do zrcadla a vidí někoho, kdo se navždy změnil.
historik umění o van Goghově autoportrétu

Obraz koupilo norské Národní muzeum v Oslu roku 1910 za 10 000 francouzských franků, což v přepočtu na dnešní hodnotu odpovídá zhruba 100 000 eur (2,5 milionu Kč).

Odlišnost od starších van Goghových děl?

Pravost díla se stala předmětem debat mezi vědci poté, co v roce 1970 v mezinárodní umělecké publikaci vyšel článek, jehož autor tvrdil, že autoportrét se výrazně lišil od starších van Goghových obrazů barevnou kompozicí a tím, jak byla užita malířská stěrka.

Na fotce malíře van Gogha je ve skutečnosti jeho bratr

Věda a školy

Podrobné zkoumání obrazu ale podle předního nizozemského experta přes umění Louise van Tilborgha nakonec ukázalo, že se skeptici mýlili.

„Pokud obraz plně prozkoumáte, uvidíte, že se opravdu podobá dalším van Goghovým dílům,” řekl van Tilborgh.

Podle něj zároveň van Gogh chtěl s pomocí tmavších odstínů jindy zářivé zelené a modré zachytit svůj špatný duševní stav. „Vidíme vystrašeného pacienta. Někoho, kdo se na sebe dívá do zrcadla a vidí někoho, kdo se navždy změnil,” vysvětlil.

V dopise malíř obraz označil za „snahu při své nemoci”

Nový rozbor zároveň ukázal, že barvy v autoportrétu obsahovaly stejný pigment jako další van Goghovy obrazy. Stejné mělo být i plátno. Van Gogh o obrazu také napsal svému bratrovi poté, co v nemocnici strávil šest týdnů. V korespondenci jej označil za „snahu při mé nemoci”.

Dílo se vrátí do Osla, ale nejprve bude od 21. února vystaveno ve van Goghově muzeu v Amsterdamu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám