Hlavní obsah

Harry přiletěl do Kanady bez fanfár, jen tašku přes rameno. Začíná nový život

– Vancouver

Jako více než symbolický spatřují média přílet britského prince Harryho na kanadský Vancouver Island. Bez fanfár a červeného koberce, pouze se sportovní taškou přes rameno dorazil princ do země, ve které chce s manželkou Meghan a synem Archiem začít nový život bez královských povinností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Harry přiletěl do KanadyVideo: AP

 
Článek

Harry odletěl do Vancouveru poté, co se v pondělí ještě setkal s britským premiérem Borisem Johnsonem a zúčastnil se v Londýně britsko-afrického summitu.

Recepci pořádanou jeho bratrem Williamem však už Harry vynechal a spěchal na letadlo. Do Kanady odletěl běžným komerčním letem. Na letiště ve Victorii na Vancouver Island dosedl ve tři čtvrtě na deset večer místního času.

Doprovázen pouze dvěma osobními strážci, Harry nasedl do čekajícího vozu a během několika okamžiků vyrazil do sídla, které nyní zřejmě nejsledovanější pár světa využíval během šestitýdenního vánočního volna a na které se už před deseti dny uchýlila Meghan s malým synem Archiem.

Zarmoucený princ neví, kde bude bydlet

Rozhodnutí opustit role předních členů královské rodiny a finančně se osamostatnit oznámili mladí manželé tento měsíc a šokovali tak všechny, včetně královny Alžběty II.

Foto: Profimedia.cz

Bude v Kanadě vítaný?

Ta posléze svolala „krizový královský summit“ a minulý týden Buckinghamský palác oznámil, že Harry a Meghan přijdou o titul královská výsost, ač vévodou a vévodkyní ze Sussexu zůstanou.

Nebudou už též placeni z veřejných prostředků a přestanou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině. Mohou ale pokračovat v soukromých charitativních aktivitách.

Pětatřicetiletý Harry v neděli nicméně vyjádřil nad novou situaci lítost. „Jsem velmi smutný z toho, že to takto dopadlo,“ uvedl. „Spojené království je můj domov a místo, které miluji. To se nikdy nezmění,“ řekl též mladší syn následníka trůnu prince Charlese.

Princ Harry je smutný, nechtěl se zbavit všech svých královských povinností

Evropa

„Doufali jsme, že budeme dál sloužit královně, Společenství a mým armádním spolkům bez veřejného financování. Bohužel to nebylo možné,“ dodal Harry. Rozhodnutím, které oznámili začátkem ledna, chtěli s Meghan hlavně získat větší soukromí.

S manželkou Meghan chtějí nyní podle britských médií svůj čas dělit mezi Británii a Kanadu, ač většinu roku zřejmě stráví v Kanadě. Zatím není známo, kde budou žít. Spekuluje se mimo jiné o Vancouveru či Torontu.

Meghan už se údajně zajímala o koupi luxusního domu ve Vancouveru. Čtyřpatrový dům je možné objevit na nejprestižnější adrese ve čtvrti Kitsilano.

Meghan Markleová s princem Harrym údajně plánují koupit tento úžasný dům

Jak bydlí VIP

Pro Toronto zase hovoří fakt, že tam Meghan dříve nějaký čas žila, když ještě jako americká herečka točila televizní seriál Kravaťáci. V Torontu také žije její blízká přítelkyně Jessica Mulroneyová, která Meghan občas hlídá syna.

Tato módní návrhářka je provdána za televizního moderátora Bena Mulroneye, syna někdejšího kanadského premiéra.

Foto: Profimedia.cz

Harry po příletu do Kanady se sportovní taškou.

Kdo ponese náklady na jeho ochranu?

Další spekulace, které zajímají zejména daňové poplatníky, se vedou o to, kdo ponese náklady na bezpečnostní opatření života Harryho rodiny v Kanadě. Podle britského bulvárního deníku Daily Mail nedávno kanadský premiér Justin Trudeau uvedl, že se o tom zatím nejednalo.

Johnson popřál Harrymu a Meghan šťastnou budoucnost bez královských titulů

Evropa

„Jsem si jistý, že o tom budou velmi horké diskuse mezi kanadskou a britskou vládou,“ řekl o víkendu BBC expert na královské finance David McClure.

Podle kanadských médií je mínění v zemi rozděleno v názoru na to, že si Harry a Meghan vybrali Kanadu za druhý domov. Podle jednoho z nedávných průzkumů by většina Kanaďanů chtěla Harryho jako generálního guvernéra, tedy zástupce britské královny.

Jiný průzkum ale ukázal, že vítáni moc nejsou a že většina Kanaďanů nechce platit výdaje na zajištění jejich bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám