Hlavní obsah

Přijímací zkoušky nanečisto na gymnáziu v Bílovci

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř stovka žáků základních škol z Bílovce, Studénky, Klimkovic a dalších měst Moravskoslezského kraje si v Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci vyzkouší přijímací zkoušky nanečisto pro čtyřleté i osmileté studium.

Foto: Archiv Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci
Článek

„Zkoušky nanečisto letos organizujeme už počtvrté. O účast je velký zájem, k dnešnímu dni evidujeme 90 přihlášek, termín k přihlášení mají žáci až do 25. ledna. Letos chceme navíc vylepšit zázemí pro rodiče, kteří doprovázejí žáky na zkoušky. V čase, kdy budou čekat na své potomky, se jim budou věnovat pedagogové školy, kteří jim zodpoví všechny konkrétní dotazy týkající se nejen přijímacího řízení, ale také studia na gymnáziu,“ informoval ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka Pavel Mrva.

Žáci podle jeho slov vypracují test z matematiky a z jazyka českého, harmonogram bude kopírovat oficiální přijímací zkoušky na střední školy, které se letos uskuteční 16 a 17. dubna. Rozdíl je pouze v tom, že zkoušky nanečisto budou probíhat odpoledne, zatímco ostré přijímací testy dopoledne.

„Forma testu, způsob zadání a hodnocení je podobný jako u testů na přijímacích zkouškách, takže si je uchazeči mohou bezbolestně vyzkoušet, bez obav z výsledku, v klidu,“ uvedla Danuše Berkusová, učitelka matematiky z Gymnázia Mikuláše Koperníka, a dodala, že zkoušky jsou pouze ilustrační.

„Nevyhodnocujeme pořadí, výsledky slouží účastníkům jen jako informace, zda dokážou splnit kritéria přijímacího řízení. Snažíme se vytvořit u zkoušky takové prostředí, aby uchazeči posléze přišli na ostré testy v klidu, bez obav z toho, co je čeká, téměř jako domů, do své školy.“

Uchazeči si na zkouškách nanečisto ověří práci s testem podobným tomu u přijímací zkoušky a zjistí, jaké formy úloh se v testech užívají, jaká je časová náročnost a co by měli ještě procvičit na skutečné přijímací zkoušky. Zkušení vyučující matematiky a jazyka českého žákům podrobně vysvětlí nejen způsob práce s testem, ale i řešení jednotlivých úloh. A benefitem je, že žáci se tak seznámení s vyučujícími, kteří jim budou zadávat úkoly na dubnových přijímacích zkouškách.

Na zkoušky nanečisto budou navazovat přípravné kurzy k přijímacím zkouškám z jazyka českého a matematiky, termíny pro čtyřleté i osmileté studium jsou stejné, kurzy budou probíhat v období od 18. března do 3. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám