Hlavní obsah

Muž chtěl zdržet let, který nestíhal. Nahlásil na něm bombu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letišti se doporučuje být alespoň dvě hodiny před odletem. Tuto dobu značně podcenil Rashidul Islam z Velké Británie, který jel navštívit svou snoubenku v Marrákeši. Zasekl se ovšem v dopravní zácpě, zpanikařil a nenapadlo ho nic lepšího než letadlo zdržet tak, že v něm nahlásí bombu. Byl za to potrestán 16 měsíci ve vězení, napsal server Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvaatřicetiletý Islam se chtěl loni v květnu vypravit do Maroka. Měl za to, že si ponechal dostatečnou časovou rezervu, aby stihl na letiště Gatwick dorazit včas, jenže jeho vlak nečekaně skončil na nádraží St. Pancras v Londýně. Islam proto chytil taxík, ale při proplétání se městskými ulicemi zpanikařil a rozhodl se letadlo zdržet.

„Let společnosti easyJet 8897 odlétá za 40 minut. Na palubě může být bomba, musíte ho zdržet, musíte ho zastavit,“ řekl muž operátorovi. Letištní ostraha ihned evakuovala všech 147 pasažérů a dovedla je do čekárny u brány.

Islam se posléze se zpožděním objevil na letišti. Záhy se ukázalo, že jeho telefonní číslo je identické s tím, z něhož byl uskutečněn varovný hovor. Ostraha si pro muže došla a kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy ho zatkla. Ostatní cestující do Maroka odletěli o tři hodiny později, veškerá jejich zavazadla musela být ovšem překontrolována.

Skončil ve vězení

Minulý pátek stanul Islam u soudu, který ho potrestal 16 měsíci vězení. Detektiv konstábl Stephen Trott, který vedl vyšetřování, uvedl, že muž svého činu lituje. „Jeho čin se ovšem nedá omluvit. Nahlásit falešnou bombu v letadle nejenže stojí značné náklady letiště i samotné pasažéry, ale navíc taková zpráva šíří strach mezi lidmi,“ vysvětlil detektiv.

Od incidentu byl muž odsouzen ještě za praní špinavých peněz, a to na 42 měsíců. Dohromady by měl za mřížemi strávit skoro pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám