V životě nejsou jen šťastné okamžiky. Na druhou stranu nemá cenu se trápit a hroutit z každého hrbolu, na který narazíte. Důležitější je umět se s každým problémem, který vás potká, popasovat. Co nejefektivněji, tak aby vás zbytečně moc nestresoval a byli jste spokojení s jeho vyřešením. Tohle jsou tři tipy, jak na to.

Zaměřte se na budoucnost

Ano, když nastane problém, je důležité mu čelit, pochopit situaci a zanalyzovat si ji. Ale nezabývejte se tím zase moc dlouho. To nejhorší, co pro sebe můžete udělat, je, že si opakovaně budete přehrávat vše, co se pokazilo a na co všechno to může mít vliv. Nezůstávejte dlouho v minulosti a zaměřte se na budoucnost a na to, nač si dát pozor, abyste se podobného problému vyvarovali. Anebo byli minimálně na jeho řešení lépe připraveni.

Zaměřte se na pozitiva

Existují situace, nad kterými nemáte moc kontroly a nemůžete je ovlivnit. Když jste v dopravní zácpě, musíte zkrátka počkat, až se auta kolem vás rozjedou. Nebo pokud jste ve frontě v obchodě, na poště, na úřadě. Nemá cenu se rozčilovat. Namísto toho si uvědomte, že máte čas zaměřit se na sebe. Pustit si hezkou písničku v autě, ve frontě konečně někomu odpovědět na zprávu, podívat se, co se kde děje nového a zajímavého.

Nechte to plavat

Pokud máte možnost problém vyřešit, vyřešte ho. Pokud je to něco většího, na co nedosáhnete a jen byste nad tím ustavičně diskutovali, nechte problém být. Trávit čas problémy, které nelze vyřešit, vám jenom bere energii. Se svým časem byste mohli dělat i jiné věci, které by mohly přinést lepší výsledky.