Senát navrhne vyhlášení státního smutku za zemřelého Kuberu

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 1. 2020 12:38
Senát navrhne vládě vyhlášení státního smutku za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS). Termíny hledání jeho nástupce ani posledního rozloučení zatím nebyly stanoveny.
Jaroslav Kubera.
Jaroslav Kubera. | Foto: Jakub Plíhal

Horní komora bude maximálně respektovat přání Kuberovy rodiny, řekl první místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09 a STAN), který je nyní úřadujícím šéfem horní komory.

O vyhlášení státního smutku chtějí zástupci Senátu jednat se zástupci vlády i Hradu. S Kuberovými blízkými se senátoři chtějí sejít ve středu, uvedl Růžička. "Rodina by si přála, aby to bylo v co nejužším kruhu rodinném a my co nejvíc budeme respektovat přání rodiny," sdělil.

Kubera, který zemřel v pondělí ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Političtí pamětníci i souputníci oceňovali jeho humor, přímost a laskavost. Byl znám i svými provokativními a kontroverzními výroky. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic. Senátorem byl dvě desetiletí. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.

 

Právě se děje

Další zprávy