Výzkum | Bulvár a vtípky | Finsko

Zapomeňte na otisk prstu. Počítače nás budou identifikovat podle tanečního umu

Zatímco se vědci (a autokratické režimy) snaží najít co nejlepší způsob, jak spolehlivě identifikovat člověka podle tváře, experti na strojové učení z finské Jyväskylské univerzity našli ještě lepší způsob (PDF). Tedy s notnou mírou nadsázky.

V čem se všichni lišíme? V čem jsme opravdu unikátní? Samozřejmě v tom, že se z nás na tanečním parketu stávají neforemná dřeva.

Vědci z Jyväskyly nejprve připevnili na 73 dobrovolníků pohybová čidla a poprosili je, ať tančí na několik způsobů podle aktuálního hudebního doprovodu. Díky tomu mohli vytvořit model jejich pohybu.

92cb18cb-8cba-4a3b-8c04-c16a2a2daf24
Tanečníci na sobě měli markery/snímače pro záznam jejich pohybu a vytvoření  softwarového pohybového modelu. Tato data pak předložili strojovému učení.

V dalším kroku proces otočili a pokoušeli se podle dat z pohybových čidel odhadnout typ tance. Experiment však selhal, variabilita lidského pohybu a všechny jeho nuance okolo byly totiž tak komplexní, že počítač dokázal korektně odhadnout typ tance jen zhruba ve 30 % případů.

Vědci to naštěstí nevzdali a tento zdánlivý neúspěch přetavili v bizarní identifikátor. Položili si totiž otázku, jestli mají tyto drobné pohybové odchylky oproti dokonalému tanečníkovi charakter nepředvídatelného šumu, anebo je to určitý opakující se vzor, který přísluší každé osobě a vychází z její stavby těla a samozřejmě i tanečního umu.

392c3f93-b637-40bb-b30a-9b4f0be6fffe
Zatímco typ tance dokázali vědci detekovat s relativně malou úspěšností – tedy až na metal (tmavé sloupce), samotné tanečníky kupodivu velmi přesně (světlé sloupce) 

Tento předpoklad se nakonec potvrdil a výzkumníci dokázali, byť jen na malém studijním vzorku, identifikovat jednotlivé tanečníky nehledě na to, o jaký typ tance se zrovna pokoušeli.

Až vás tedy jednou v nějaké dystopické budoucnosti požádá imigrační úředník na letišti, ať mu zatančíte valčík, možná si jen nebude jistý tím, jestli je ten váš pas opravdu pravý. Ostatně, charakter vašeho tance už je přece dávno součástí databáze občana a byl nahrán v povinných tanečních kdysi ve vašem mládí.

Diskuze (6) Další článek: Nemocnice chce chránit děti před únosci pomocí technologie pro rozpoznávání obličeje

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,