Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kdy ohrozí Česko nový virus z Číny? Odborníci se děsí jeho zavlečení do Evropy

Aktualizováno -
21. ledna 2020
15:05
Autor: ČTK, ula, Darina Jíchová - 
21. ledna 2020
12:45

Nový typ koronaviru, který se nedávno objevil v Číně a způsobuje onemocnění plic, se může šířit z člověka na člověka. Oznámily to čínské úřady a Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se nyní obává zejména oslav čínského nového roku. Miliony  cestovatelů se kvůli němu přesouvají z Číny a do Číny, a koronavir by tak mohl být zavlečen do zemí EU. Ministerstvo zdravotnictví ČR  potvrdilo, že situaci monitoruje. Češka (29), která pracuje v Číně, Blesk Zprávám řekla, že všeobecná informovanost o nemoci zatím chybí.

Mladá Češka (redakce její identitu zná, sama ji ale prozrazovat nechce) pracuje v Číně na jedné z univerzit jako lektorka českého jazyka.

„Situace se začíná řešit jen pomalu, diskuze začíná jak na sociálních sítích, tak na univerzitě. Osobně bych ale čekala víc informací a pravidel či bezpečnostních opatření,“ řekla Češka Blesk Zprávám s tím, že první zmínky o nákaze se už objevily v tisku.

„Titulky státních novin hlásají, že prezident Si Ťin-pching v souvislosti s virem považuje za zásadní zdraví a bezpečnost. Hongkong už je na pozoru a hlídá si hraniční přechody,“ dodala krajanka pracující v Číně.

Šest mrtvých a 1700 nemocných

Počet potvrzených případů nákazy už podle sdělení čínských úřadů vystoupil na 291, šest lidí zemřelo. Virem se infikovalo také 15 zdravotníků. Vědci na základě propočtů pravděpodobnosti odhadují, že skutečný počet nemocných je nyní už více než 1700.

Další případy byly potvrzeny u cestovatelů z Wu-chanu do Thajska, Japonska, první případ hlásí i Jižní Korea u ženy čínského původu, která se vrátila právě z ohniska nákazy. Korejské úřady už začaly přijímat preventivní opatření. Ve středu se sejde krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO), který rozhodne, zda je třeba vyhlásit celosvětový stav zdravotní nouze.

Obavy z nákazy v Evropě

„Informace o nově nahlášených infekcích naznačují, že může docházet k omezeným přenosům nákazy mezi lidmi,“ uvedl v e-mailovém prohlášení šéf WHO pro oblast západního Pacifiku Takeši Kasai.

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se nejvíce obává oslav čínského nového roku, které začínají 24. ledna a potrvají do 30. 1. V tuto dobu cestují miliony obyvatelů jihovýchodní Asie za svými rodinami do celého světa, příchod nového lunárního roku přiláká řadu turistů. Nákaza by se tak mohla objevit i v zemích Evropské unie.

„To, že se tento koronavirus přenáší i vzdušnou cestou, se dalo očekávat, nicméně to dobrá zpráva pro lidskou populaci není. Je to ten nejednodušší, nejrychlejší, nejefektivnější a nejhůře člověkem kontrolovatelný přenos patogenů,“ řekl Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar.

Varuje i české ministerstvo zahraničí

Při cestě do čínského města Wu-chan radí české ministerstvo zahraničí kvůli šíření nového koronaviru preventivně používat ústní roušky a vyvarovat se míst s velkou hustotou lidí. Ministerstvo to dnes uvedlo na svém webu.

Ministerstvo se obává, že by se kvůli nadcházejícím svátkům v Číně mohl virus dostat do dalších zemí, včetně Česka. Ministerstvo zdravotnictví ale ČTK sdělilo, že pravděpodobnost zavlečení nového koronaviru do Evropské unie je zatím nízká. Neplánuje proto nyní mimořádná opatření, jako třeba kontroly leteckých pasažérů.

Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky, někde jsou už vyprodané. Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky, někde jsou už vyprodané. | Reuters

Nový koronavirus způsobující onemocnění plic už nakazil stovky lidí v Číně, z nichž šest zemřelo, a byly zaznamenány i jednotlivé případy nákazy v okolních zemích.

„Vzhledem k nadcházejícímu zvýšenému cestování čínské populace v době svátků čínského nového roku v posledním lednovém týdnu jak vnitrostátně, tak i mimo území Číny, se může tento koronavirus rozšířit i do dalších zemí, včetně ČR,“ sdělilo dnes české ministerstvo zahraničí. Lidé by tak podle úřadu měli dbát při případné cestě do Wu-chanu zvýšené opatrnosti.

Pravděpodobnost nákazy je nízká

„Vzhledem k tomu, že ČR nemá přímé letecké spojení s městem Wu-chan, které je ohniskem nákazy, tak v současné době nejsou zvažována opatření typu příletového screeningu u leteckých pasažérů,“ sdělila ČTK Renata Povolná z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Vývoj situace kolem nového koronaviru ale podle ní ministerstvo sleduje. Na základě informací od Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) bude úřad rozhodovat o případných opatřeních.

Český Státní zdravotní ústav v pondělí na svém webu sdělil, že podle ECDC je vzhledem k menší dopravě mezi evropskými státy a Wu-chanem jen malá pravděpodobnost přenosu nákazy do zemí Evropské unie. I pro Evropany cestující do Wu-chanu je podle střediska pravděpodobnost onemocnění novým koronavirem malá.

Některá letiště po celém světě zavedla kontroly lidí přilétajících z Wu-chanu. S Prahou však nemá letiště v jedenáctimilionovém Wu-chanu přímé spojení. Letiště Václava Havla v Praze má přímé spojení jen se čtyřmi destinacemi v Číně, ale žádná z nich není v provincii, kde leží Wu-chan.

V Číně už je 291 nakažených

V médiích se objevily zprávy o výskytu neznámého onemocnění dýchacích cest ve Wu-chanu na konci loňského prosince. Podle médií byly tehdy případů asi tři desítky. Nyní je už v Číně podle posledních informací nakažených 291 lidí. Kromě Číny se nákaza potvrdila také ve dvou případech v Thajsku a po jednom v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Jedná se o lidi, kteří předtím navštívili Wu-chan.

Původ viru dosud není znám, ale podle WHO se zřejmě na člověka přenesl od nakažených zvířat. Čínské úřady dnes oznámily, že se tento koronavirus může šířit i z člověka na člověka.

Čeští zaměstnavatelé se bojí o zaměstnance

Na epidemiologické ústavy se už v souvislosti s koronavirem obrací čeští zaměstnavatelé, kteří mají zaměstnance právě kolem Wu-chanu.

„Wu-chan je 11 milionová aglomerace, jedno ze třech největších čínských center vzdělání, má bohatou mezinárodní výměnu - mezi jeho partnerská města patří např. Sydney, San Francisco, Houston, Pittsburgh, Manchester, Bordeaux, ale například i naše Jihlava,“ upozornil epidemiolog Rastislav Maďar.

„Zatím se žádné testy pro zaměstnance, vracející se z dané části Číny, plošně nedoporučují. Pokud nemají do dvou týdnů od návratu příznaky odpovídající horečce nebo kašel, není potřeba navštěvovat lékaře,“ doplnil epidemiolog.

Nákaza od netopýrů?

Jako o ohnisku nákazy se hovoří o trhu Huanan, které je nyní uzavřeno. Tři nemocní pobývali na tržišti, jedna z nemocných byla manželka prodejce.

„I když je toto tržiště zaměřeno primárně na mořské plody, může pravděpodobně tento virus pocházet od netopýrů, stejně jako SARS. Netopýři se na trzích také prodávají,“ domnívá se Rastislav Maďar.

Nákaza probíhá jako podobně jako zápal plic, provází ho horečky a suchý kašel.

„Zatím však rozhodně není důvod k panice. Určitá preventivní opatření již byla spuštěná, například termokamery na letištích, a i když rozhodně nejsou stoprocentní ochranou, za daných okolností moc jiných řešení k dispozici nemáme,“ uklidnil Maďar a doplnil: „Podle dostupných epidemiologických dat, tak jak je vidím já, se však tento virus naštěstí nezdá být vysoce infekčním ani vysoce patogenním. Největší riziko by představoval pro starší, imunitně oslabené a chronicky nemocné osoby. Těch je však v každé zemi velké množství.“

Kvůli koronaviru oslabují akcie

Kvůli obavám z šíření nového viru dnes citelně oslabují akcie v Číně i dalších asijských zemích. Největší ztráty mají letecké společnosti a provozovatelé zábavních center, zájem je naopak o akcie farmaceutických společností.

Doporučení od Státního zdravotního ústavu (SZÚ):

  • Je důležité dodržovat opatření v prevenci infekce jako je zakrytí úst při kašli (ne rukou, ale použitím kapesníku, ev. rukávu) a časté mytí rukou.
  • Pokud se vracíte nebo vstupujete do země z města Wu-chan a máte-li příznaky, jako je kašel nebo horečka, noste ústní roušku, a co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc. Zdravotníky informujte o tom, že jste pobývali ve městě Wu-chan.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ter800 ( 29. ledna 2020 03:52 )

ahoj lidi uzavreni hranic bude vzdy pozde az nas aspon ctvrtka umre kdo vyhra\l prvni a druhou valku ?lid vlada jen tleskala a pak trestala toto neni uz legrace jde i o nase deti z bubny a pestmy uz mame dost lzi a bojacnosti vlady hranice zavrit at nase deti zijou

cid2000 ( 26. ledna 2020 18:17 )

Nic není samo od sebe!!Prosakují zprávy,že se jedná o uměle vytvořený virus a patentovaný anerickou farmako-firmou Billa Gejtse v roce 2003!!Tento vir ma ratio nakazitelnosti 14:1!Chřipka má cca 2:1.Jedná se bojový vir!Náhoda?Komu to prospěje?Určitě mají již připravenou nějakou drahou vakcínu!!

janamala ( 25. ledna 2020 16:06 )

Haha, napřed se nauč pravidla pravopisu a pak tam zajeď zkapat taky, dementíku. Takových, jako jsi ty, je jako srač...., tak se planetě alespoň trošken uleví.

Zobrazit celou diskusi