Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kubera (†72) může mít v Senátu lavičku i popelník. Kolegové navrhují státní smutek

Autor: Jakub Veinlich - 
21. ledna 2020
13:15

V Senátu den po úmrtí jeho předsedy Jaroslava Kubery (ODS) skončilo zasedání organizačního výboru. Jeho členové chtějí připravit důstojné rozloučení se svým dlouholetým kolegou, který zemřel náhle v pondělí dopoledne, když se mu udělalo nevolno v teplické kanceláři. Rodina si nepřeje státní pohřeb. Senátoři proto navrhují, aby vláda nebo prezident vyhlásili státní smutek. V Senátu by mohla být umístěna jako vzpomínka na zesnulého předsedu také památeční lavička s popelníkem.

Rozloučení s Jaroslavem Kuberou proběhne bez státního pohřbu. „V tuto chvíli jsme dali přednost přání rodiny, která si přeje, aby vše bylo v co nejužším kruhu rodinném,“ řekl novinářům po jednání organizačního výboru první místopředseda Senátu Jiří Růžička (nez. s podporou TOP 09 a STAN), který převzal po Kuberovi dočasně také jeho pravomoci.

Do chvíle posledního rozloučení prý nepovedou senátoři ani žádná politická jednání, při kterých by řešili, kdo by měl Jaroslava Kuberu v čele horní komory parlamentu nahradit.

Video  V sobotu na kongresu ODS, v pondělí zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72).  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Zároveň jsme připravili i variantu státního smutku, který nemůže Senát vyhlašovat, ale může ho vyhlásit buď prezident republiky, nebo premiér. Dnes odpoledne budeme jednat proto se zástupci vlády i Pražského hradu o tom, jak by mohl být státní smutek vyhlášený,“ řekl Růžička. Termín zatím v Senátu připravený nemají.

Lavička s popelníkem

„Jste v Senátu, smějte se,“ vypůjčil si slova Jaroslava Kubery na tiskové konferenci Miloš Vystrčil, který je předsedou senátorského klubu ODS a také Kuberův dlouholetý přítel.

„Shodli jsme se na tom, že odešel výjimečný člověk, který nás všechny obohacoval, a byť jsme s ním často někteří třeba i nesouhlasili, tak jednání s ním vždy bylo přínosem,“ zavzpomínal na výjimečnost svého stranického kolegy senátor Vystrčil.

Kromě kondolenční knihy a pietního místa v její těsné blízkosti mohou na Jaroslava Kuberu zavzpomínat také přímo u jeho kanceláře předsedy Senátu. Miloš Vystrčil chce nechat vybudovat pro Kuberu také stálou vzpomínku, která ho bude vystihovat více než cokoliv jiného.

„Dovolil jsem si navrhnout, kdyby ve Valdštejnském paláci byla lavička s popelníkem,“ navrhuje Vystrčil, podle kterého by si to Jaroslav Kubera určitě přál. A zasmál by se tomu.

Právě Vystrčil a šéf kanceláře předsedy Senátu se ve středu vypraví do Teplic za rodinou Jaroslava Kubery. Už v úterý bude od 15 hodin hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz. V Teplicích Kubera nejen žil, ale také stál až do roku 2018 v jeho čele jako primátor.

Zaměstnanci v černém

V Senátu smutní také zaměstnanci. Většina z nich se dnes spontánně oblékla do černého.

„Měli jsme ho tu všichni rádi,“ řekla jedna z nich reportérovi Blesk Zpráv přímo v Hlavním sále Senátu. Do kondolenční knihy se mezitím přicházejí podepisovat další a další lidé. Podepisovat se mohou zatím na recepci jedné ze senátních budov, kam je dovedou viditelné šipky.

Nad Senátem vlaje černá vlajka. Vyvěsili ji kvůli úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery, který zemřel ve věku 72 let náhle po srdeční příhodě. Nad Senátem vlaje černá vlajka. Vyvěsili ji kvůli úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery, který zemřel ve věku 72 let náhle po srdeční příhodě. | Blesk:Senát černá vlajka Kubera

Od odpoledne se ale kondolenční kniha přesune do Hlavního sálu Valdštejnského paláce. Lidé mohou přijít připojit vzkaz až do čtvrtečních 22 hodin.

Právě v úterý se přitom mělo v horní komoře konat novoroční setkání senátorů a senátorek se zástupci médií, které svolával Jaroslav Kubera. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa