Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Senát navrhne vládě vyhlášení státního smutku za Kuberu. O jeho nástupci se bude jednat po pietních akcích

Česko

  12:59aktualizováno  13:44
Praha - Senát navrhne vládě vyhlášení státního smutku za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS). Termíny hledání jeho nástupce ani posledního rozloučení zatím nebyly stanoveny. Horní komora bude maximálně respektovat přání Kuberovy rodiny, řekl v úterý novinářům první místopředseda Senátu Jiří Růžička (STAN) jako úřadující šéf horní komory.

První místopředseda Senátu Jiří Růžička (STAN) zatím zastoupil Jaroslava Kuberu ve vedení Senátu. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Po náhlém úmrtí Jaroslava Kubery se sejde organizační výbor Senátu. Řešit se bude nový zástupce a způsob uctění památky

Respektovat přání rodiny ohledně případného státního pohřbu hodlá podle premiéra Andreje Babiše (ANO) také vláda.

O vyhlášení státního smutku chtějí zástupci Senátu jednat v úterý odpoledne se zástupci vlády i Hradu, termín zatím navrhovat nebudou. S Kuberovými blízkými se senátoři chtějí sejít ve středu, uvedl Růžička k závěrům jednání organizačního výboru. „Rodina by si přála, aby to bylo v co nejužším kruhu rodinném a my co nejvíc budeme respektovat přání rodiny,“ sdělil Růžička.

„Pokud si rodina nebude přát, aby to stát organizoval, tak to budeme respektovat. Ale myslím, že by si to určitě pan Kubera zasloužil, aby stát to organizoval. Ale budeme respektovat přání rodiny, nechci tady nikomu něco vnucovat,“ řekl v úterý Babiš novinářům ve Veselí nad Moravou.

Jednání o Kuberově nástupci v čele Senátu byla podle Růžičky odložena až po ukončení všech pietních akcí. Podobně forma posledního rozloučení bude určena až po setkání s rodinou. Organizační výbor se má znovu sejít za týden.

„Věřím, že nám vláda v tomto vyhoví,“ uvedl k návrhu na vyhlášení státního smutku předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. „Zajistit důstojné rozloučení s Jaroslavem Kuberou je v této chvíli jednoznačně na prvním místě a vše ostatní musí počkat,“ řekl k možným změnám ve vedení Senátu.

Lavička s popelníkem ve Valdštejnském paláci

Vystrčil na jednání výboru navrhl, aby ve Valdštejnském paláci, který je sídlem horní komory, byla na Kuberovu památku umístěna lavička s popelníkem. „Myslím, že by si to Jaroslav Kubera přál, že by se tomu zasmál, a jsem přesvědčen, že si to zaslouží,“ řekl Vystrčil. Kubera byl náruživý kuřák.

Kuberovu památku si senátoři podle Vystrčila připomenou při schůzi v příštím týdnu. „Jaroslav Kubera bude chybět. A to, že bude chybět, si připomeneme. A předpokládám, že se budeme méně smát, než když tam byl,“ uvedl. .

Kubera, který zemřel náhle v pondělí ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Političtí pamětníci i souputníci oceňovali jeho humor, přímost a laskavost. Byl znám také svými provokativními či kontroverzními výroky. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic. Senátorem byl dvě desetiletí. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, v závěru roku 2018 jako předseda.

Vyhlášení státního smutku v České republice

  • ČR nemá zvláštní zákon, který by upravoval, jak má den smutku či státní smutek vypadat. Tyto pietní dny může vyhlásit vláda, o čemž se zmiňuje zákon o užívání státních symbolů. "Úprava státního smutku je v našem právním řádu velmi lakonická a to proto, že právo upravuje jenom to, co nutně upravit je třeba," řekl ČTK před několika lety ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd Jan Bárta.
  • V zákoně o užívání státních symbolů je pouze řečeno, že se vyvěšuje státní vlajka na znamení smutku na půl žerdi a že se tímto způsobem vyvěšuje v den smutku, nebo v den státního smutku vyhlášených vládou. Naposledy byl státní smutek vyhlášen loni 12. října na den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Předtím se tak stalo po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Třídenní státní smutek platil od 21. do 23. prosince 2011.
  • Státní smutek byl v historii v samostatné České republiky vyhlášen ještě po teroristických útocích v USA z 11. září 2001 (na 14. září 2001) a po letecké katastrově u ruského Smolenska, při které 10. dubna 2010 zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski a mnoho dalších významných občanů Polska (na 17. a 18. dubna 2010).
  • Kromě státního smutku vláda může vyhlásit i den smutku. V lednu 2005 tak například Češi uctili oběti ničivého zemětřesení v jihovýchodní Asii a v dubnu téhož roku byl dnem smutku vyhlášen pohřeb papeže Jana Pavla II.
  • Loni 17. prosince pak sirény po celé ČR uctily památku sedmi obětí střelby v ostravské nemocnici. V prosinci 2018 zase připomněly památku 13 horníků, kteří zemřeli při výbuchu v dole na Karvinsku. V srpnu 2018 se rozezněly na památku tří vojáků padlých v Afghánistánu, podobně tomu bylo i v červenci 2014 na památku jiných čtyř vojáků, kteří zahynuli při útoku v této zemi. V březnu 2015 zněly sirény a zvony na památku obětí útoku v Uherském Brodě, při kterém třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak sebe.
Autor: