Hlavní obsah

RECENZE: Essex County. Rozlehlá a osamělá duše Kanady

Právo, Ondřej Horák

Grafický román Essex County je působivou a tajuplnou studií osamění. Průlomový komiks scenáristy a kreslíře Jeffa Lemireho líčí Kanadu v jemných, ale nikterak lichotivých konturách. Jeho tempo vyprávění je hypnotizující.

Foto: Paseka

Obal knihy

Článek

Už na prvních stranách Essex County se fantazie a snění rozpouštějí v realitě, která daleko zaostává za očekáváními. Malý chlapec v podomácku vyrobeném plášti vzlétá k nebesům, když ho na cestě za grandiózním dobrodružstvím vyruší povinnosti. Na farmě ležící kdesi v zapomenutém koutě Kanady je totiž třeba nasypat slepicím.

Jeff Lemire líčí rodnou Kanadu jako zemi všeprostupujícího chladu a melancholie, v níž k sobě mají lidé podobně daleko jako z Montrealu k hranicím Aljašky. Na půdorysu jednoho století líčí ságu rodiny, jejíž historie je protkána tajemstvími, tragédiemi, křivdami a neporozuměním. Knihu otevírá příběh osiřelého chlapce, který si nerozumí se strýcem, druhá a nejrozsáhlejší část sleduje osudy bratrů Lebeufových, jimž v samotě nakonec zbyly pouze vzpomínky na pár minut slávy, které zažili bok po boku na ledě hokejového stadionu v Torontu. Posledním střepem do mozaiky osamění je příběh pečovatelky z maloměsta, která se snaží všechnu tu bolest alespoň trochu ztišit.

Hlavní postavy spojuje láska k hokeji, jemuž se ostatně věnuje i autor. Národní sport přitom nelíčí idylicky, spíš jako drsnou, naivní i pomíjivou honbu za slávou, možná snad dokonce prokletí. Lemire se ukazuje jako brilantní scenárista a čtenáře nechává postupně odkrývat vztahy mezi hlavními aktéry stejně jako původ jejich démonů.

S grácií přeskakuje v místě i čase a vyprávění nabývá hypnotizujícího tempa. To vše v expresivních černobílých črtách, které souzní s vnitřním chaosem sledovaných. Essex County právem platí za klasiku moderního světového komiksu a patří k z nejpůsobivějším grafickým románům, které u nás loni vyšly.

Jeff Lemire: Essex County
Paseka, překlad: Martina Knápková, 512 stran

Hodnocení 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám