Hlavní obsah

Proslulé istanbulské kolesky mají možná odzvoněno

Byl to jeden z nejoblíbenějších výletů v Istanbulu - lodí na některý z Princových ostrovů v Marmarském moři a pak jízda v kolesce tažené koňmi. Dny takových projížděk ale zřejmě skončily, neboť guvernér Istanbulu nedávno oznámil, že na tři měsíce pozastavuje jejich provoz v důsledku epidemie, která odhalila alarmující zdravotní stav koní. Píše o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Koňské povozy patří k populární atrakci Princových ostrovů.

Článek

Parlamentní komise už v říjnu zjistila, že na ostrovech každoročně umírá téměř 400 koní. Ochránci zvířat ale soudí, že to je ve skutečnosti dvojnásobek. Na vině jsou podle nich choroby, podvýživa a zranění způsobená špatným zacházením.

„Koně jsou v očích těch, kdo je využívají, jen předměty, podobně jako autobus nebo automobil,” říká Elif Ertürková, která stojí v čele kampaně nazvané Stop koleskám, koně umírají. „Koně jsou zranění kvůli nadměrné zátěži a špatnému zacházení. Umírají, protože se o ně nikdo nestará,” říká aktivistka.

Úřady zneklidňuje epidemie

V listopadu se našly rozházené koňské kosti nedaleko stájí vybudovaných v roce 2006 na Büyükadě, největším z Princových ostrovů. Ve stájích je špína, jsou v katastrofálním stavu a plné odpadků. „V takovém prostředí nelze přežít,” upozorňuje Ertürková.

Nadměrně vážící turisté už se na oslech v Mijas Pueblo nesvezou

Cestování

Na ostrovech není veterinář ani nemocnice, která by se mohla o koně postarat. Některá zvířata tahají kolesky, přestože jsou zraněná. Guvernér Istanbulu proto dočasně provoz kolesek zakázal, nařídil likvidaci nelegálních stájí a výstavbu karanténních prostorů, jejichž účelem je zabránit epidemii.

Úřady zvláště znepokojuje epidemie vozhřivky, což je smrtelné onemocnění dýchacích cest. Epidemie při své první vlně v roce 2017 zahubila stovky koní. Guvernér své rozhodnutí učinil, když bylo v jámách na ostrově Büyükada pohřbeno 81 koní, kteří na tuto chorobu uhynuli. Na čtyřech istanbulských ostrovech je oficiálně registrováno 1000 koní, ale ochránci zvířat předpokládají, že dalších 1000 se jich využívá nelegálně.

Sultan Gülyarová z Tureckého sdružení na ochranu zvířat vysvětluje, že většina koní je tam nelegálně přepravena na lodích v létě, kdy vrcholí turistická sezona. V zimě žijí koně opuštění v lese. Většina z nich tam zahyne, uvádí Gülyarová.

Snížit počet zvířat

Kočí kolesek však odmítají připustit, že by jejich zvířata žila v katastrofálních podmínkách. „Zaměstnáváme podkoní, o koně se staráme,” tvrdí Osman Fidan, který své řemeslo provozuje už 35 let.

Starosta ostrovů Erdem Gül však přiznává, že systém je na konci s dechem. „Nedokážeme splnit očekávání těch, kdo milují zvířata, nedokážeme chránit práva koní, nejsme s to ani zajistit koním nezbytnou péči,” připouští. „Když se nedokážeme o naše zvířata postarat, je to krutost,” dodává.

Nejznámější kambodžská památka zakáže jízdy na slonech

Cestování

Starosta vysvětluje, že připravuje plán na zásadní snížení počtu koní na ostrovech a na zajištění životních podmínek několika jedinců zachovaných jako folklor. Koně musí podle něho nahradit dopravní systém. „Nynější systém nefunguje, postupně se vytratí. Kočí patří minulosti,” zdůrazňuje starosta Gül.

Kočí jsou samozřejmě pobouřeni. „Je snadné říci pryč se systémem, ale co se stane s 1500 lidmi, kteří z toho žijí?” táže se Hidir Unal, předseda skupiny zastupující kočí pracující na ostrovech. „Kdo se postará o koně? Nakonec skončí v buřtech,” říká devětapadesátiletý Hasa Cetek, který je kočím od mládí. Starosta Erdem Gül na kritiku odpovídá, že kočí dostanou kompenzaci.

Kočí Fidan ujišťuje, že kolesky jsou na ostrovech klíčové k tomu, aby tam nejezdila auta. „Mnoho turistů sem přijíždí právě kvůli koleskám. Jestliže je zakážou, ostrov čeká úpadek,” tvrdí Fidan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám