Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Čínský koronavirus je přenosný mezi lidmi. Kvůli oslavám lunárního Nového roku hrozí jeho masivní rozšíření do světa

Cestující na vlakovém nádraží v Šanghaji. foto: Reuters

Aktualizováno
PEKING - Čína čelí nové hrozbě v podobě dosud málo prozkoumaného druhu koronaviru. Podle posledních informací se jím nakazilo téměř 300 lidí a šest z nich mu podlehlo. Vir je přenosný z člověka na člověka, hrozí tak jeho masivní šíření. Země totiž bude slavit svůj nejvýznamnější svátek - lunární Nový rok - a miliony lidí zamíří během volna do zahraničí.
  14:25aktualizováno  16:17

Podle čínského státního média Xinhuanet.com jen minulý rok v době novoročních oslav vycestovalo za hranice sedm milionů lidí. Podobná čísla se očekávají i letos. Nákaza se tak může vyskytnout i v dalších zemích.

Obavy z nemoci se již projevily na čínském akciovém trhu. Padaly především cenné papíry leteckých společností a provozovatelů zábavních center, vzestup naopak zaznamenaly farmaceutické firmy. „Výprodej začal u akcií, které mají souvislost s cestováním. Obzvlášť teď, když hrozí rozšíření viru,“ citovala šéfa společnosti Ample Finance v Hongkongu Alexe Wonga agentura Reuters.

Město Wu-chan, které bylo označeno za zdroj nákazy, instalovalo na letiště či vlakové a autobusové zastávky infračervené teploměry, kterými tamní pracovníci kontrolují přijíždějící pasažéry. Na cestující z Wu-chanu se zase zaměřují například na letištích v australském Sydney, v americkém San Franciscu, New Yorku a Los Angeles, uvádí server CNN. Jedním z příznaků nákazy je totiž vysoká horečka.

Přenos z člověka na člověka

V pondělí čínské úřady potvrdily, že se nový typ koronaviru může přenášet z člověka na člověka. Úřady zaznamenaly i případy nákazy zdravotníků.

„Informace o nově nahlášených infekcích naznačují, že může docházet k omezeným přenosům nákazy mezi lidmi,“ uvedl v e-mailovém prohlášení šéf WHO pro oblast západního Pacifiku Takeši Kasai.

Kvůli nastalé situaci se ve středu sejde krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO), který rozhodne, zda je třeba vyhlásit celosvětový stav zdravotní nouze.

WHO by pak pro celý svět vydala závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy, včetně vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu, uvedly tiskové agentury.

Zařízení na kontrolu teploty cestujících na kazašském letišti.
Cestujícící s rouškami na šanghajském vlakovém nádraží.

„V nadcházejících dnech očekáváme další případy v různých částech Číny. Možná i v dalších zemích,“ připustil mluvčí WHO Tarik Jašarević.

Virus byl poprvé zaznamenám ve městě Wu-chan na východě Číny. Případy nákazy však hlásí i metropole Peking, jihočínská provincie Kuang-tung a Če-ťiang či finanční centrum Šanghaj. Kromě toho byla nákaza nahlášena i ve třech dalších zemích - dvakrát v Thajsku a po jednom případu v Japonsku a v Jižní Koreji. Vždy šlo o osoby, které přicestovaly z Wu-chanu.

Úřady hlásí téměř 300 nakažených. Podle odhadů vědců je však číslo mnohem vyšší - nemocných podle nich může být až 1700 lidí.

Mezi příznaky infekce patří dýchací potíže, horečka a kašel.

Virus příbuzný nemoci SARS

Koronavir podle čínských vědců patří do stejné skupiny jako virus způsobující nemoc SARS (těžký akutní respirační syndrom), kterou se v letech 2002 až 2003 nakazilo více než 8 000 lidí a 774 ji nepřežilo. Ačkoliv o původu aktuálně se šířícího viru vědci příliš nevědí, domnívají se, že není tak nebezpečný jako původce SARS.

Vir označovaný jako 2019-nCoV se podle Světové zdravotnické organizace na člověka přenesl zřejmě z nakažených zvířat. Někteří z prvních pacientů pracovali nebo nakupovali na stejném trhu ve Wu-chanu, kde se prodávaly ryby, mořské plody a další živočišné produkty.

Autoři: ,