Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.

Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019. Zdroj: ČESKO-SLOVENSKÝ PLES s.r.o.

Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
19
Fotogalerie

Česko-Slovenský ples letos uctí Štefánika a Švabinského. Na své si přijdou milovníci tance, hudby i jídla

Česko-Slovenský ples, který se koná 8. února 2020 v historických prostorách Obecního domu v srdci Prahy, pokračuje i ve svém sedmém ročníku v tradici přinášet to nejlepší z obou hostitelských zemí. Důkazem toho jsou hlavní hvězdy slavnostního večera, kterými tentokrát budou Richard Müller, Leona Machálková, Martin Chodúr, Emma Drobná a Tereza Mašková. Návštěvníci se mohou těšit také na operní árii v podání tenoristy Miroslava Dvorského a na předtančení baletu. A v rámci tradice se ples i letos bude tematicky věnovat jednomu kraji z obou zemí. Letos padla volba na kraje Zlínský a Trenčínský.

Jak už je na Česko-Slovenském plese dobrým zvykem, k tanci bude hostům zpívat a hrát také celá plejáda českých a slovenských sólistů, kapel, cimbálových muzik a folklorních souborů. Na hlavním pódiu bude umělce provázet Rozhlasový Big Band Gustava Broma se smyčcovou sekcí Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Vladimíra Valoviče. Hosty bude večerem provázet šarmantní česko-slovenská dvojice ve složení Michala Hergetová a Roman Juraško.

Pocta Zlínskému a Trenčínskému kraji

Už popáté se ples vrátí ke své každoroční tradici, která si získává mezi jeho návštěvníky stále větší oblibu – prostor v rámci programu dostanou vybrané české a slovenské partnerské kraje a regiony, jejichž čelní představitelé plesu udělí své záštity. „Tento rok Česko-Slovenský ples symbolicky odprezentuje na české straně Zlínský kraj a Trenčiansky samosprávný kraj na straně slovenské,“ prozrazuje ředitel plesu Radovan Čaplovič. Díky tomu si návštěvníci plesu užijí i koncerty umělců z daných krajů, folklórní vystoupení lidových souborů a cimbálových muzik z obou zemí a vychutnají si regionální kulinářské, vinařské a další speciality.

Dramaturgie Česko-Slovenského plesu se každý rok nese v duchu významných osobností a okamžiků v dějinách obou zemí. Tyto osobnosti jsou letos symbolicky spojené se zmíněnými dvěma kraji.

V programu nadcházejícího ročníku bude speciální místo patřit připomínce 140. výročí narození jedné z nejuznávanějších osobností československé a slovenské historie – generála Milana Rastislava Štefánika, který je rodákem právě z Trenčínského kraje.

Video placeholde
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019. • Youtube - ČESKO-SLOVENSKÝ PLES

Jedním z nejznámějších rodáků ze Zlínského kraje je významný český umělec 20. století, malíř a rytec Max Švabinský, který se významně podílel na zviditelnění českého výtvarného umění v celé Evropě. V jednom z honosných prostorů Obecního domu zvaném Riegrův sál dominuje dvojice nástěnných maleb Maxe Švabinského České jaro. Obrazy představují dvě skupiny významných českých literárních, hudebních a výtvarných umělců: spisovatelů Svatopluka Čecha, Jana Nerudy, Jaroslava Vrchlického, Boženy Němcové, Julia Zeyera, sochaře Josefa Václava Myslbeka, malířů Mikoláše Alše a Josefa Mánese a hudebních skladatelů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Se Zlínským krajem se pojí i další z plesových síní – Slovácký salonek, který se pyšní působivou dekorativní nástropní malbou. Vyšívané dekorace s drhanými závěsy s korálky dokládají um a zručnost tehdejších uměleckých řemeslníků. Právě region Slovácka leží z větší části ve Zlínském kraji.

Letošní květinová výzdoba a speciální objekty zdobící hlavní scénu Smetanovy síně budou věnované poctě geniu loci Obecního domu, jeho umělecké, historické a estetické hodnotě a umělcům, kteří ji spoluvytvářeli. Těšit se můžete na originální květinovou výzdobu jednoho z nejuznávanějších floristů současnosti Roberta Bartolena, aktuálního vítěze mezinárodní soutěže Fusion Flowers International Designer of the Year.

Zážitek i pro gurmány

O nezapomenutelný kulinářský zážitek plesových hostů se postará francouzská restaurace Art Nouveau pod vedením šéfkuchaře Patrika Bečváře, člena Národního týmu kuchařů a cukrářů. Servírovaná galavečeře v plesových síních a sálech Obecního domu se bude skládat z 3chodového menu šesti lahodných pokrmů.

Krom mnoha dalších pochoutek nechybí třeba pěna z lehce zauzeného pstruha, kachní rillette s nakládanou zeleninou, grilovaný candát na másle, raviola plněná račími ocásky, račí espuma, krémové telecí ragú se žampiony a šunkou podávané v křupavém těstě, řez z karamelové čokolády s jablky Granny Smith nebo tvarohovoborůvkový dortík zdobený plátkovým zlatem, čerstvým ovocem a bílou čokoládou.

Prohlédněte si kompletní plesové menu.

Pokud se chcete plesu zúčastnit, využijte prodej vstupenek na oficiální webové stránce Česko-Slovenského plesu.

Veškeré důležité informace naleznete také na sociálních sítích na profilech Česko-Slovenského plesu – na Facebooku, Instagramu a YouTube kanálu.

Snímky z Česko-Slovenského plesu 2019 si prohlédněte ve fotogalerii: