Hlavní obsah

Náš dům stále hoří, selhali jste, rozjela se Greta v Davosu

Davos

Všichni jste selhali. Opatření na ochranu klimatu jsou neúčinná, kritizovala aktivistka Greta Thunbergová ve svém úterním projevu světové politiky i kapitány průmyslu, kteří se sešli ve švýcarském Davosu na zasedání Světového ekonomického fóra (WEF).

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Švédská aktivistka Greta Thunbergová v Davosu na zasedání Světového ekonomického fóra.

Článek

„Prázdná slova a sliby by měly vyvolat dojem, že se pro klima něco dělá, ale proti klimatické krizi se nekoná nic,“ zlobila se Thunbergová.

Pokud jde o ochranu životního prostředí, nikdo z politických a hospodářských špiček nemá absolutně žádný zájem na ochraně klimatu, tvrdí švédská aktivistka. „Náš dům stále hoří. Vaše nečinnost rozdmýchává plameny každou hodinu,“ řekla.

Greta natáčela polskou uhelnou elektrárnu, dovnitř ji nepustili

Evropa

„Stále vám říkáme, abyste se ocitli v panice a jednali tak, jako byste své děti milovali víc než cokoli jiného,“ prohlásila. Narážela tak na svůj loňský projev, kdy v Davosu účastníkům Světového ekonomického fóra řekla: „Chci, abyste se ocitli v panice, abyste pociťovali strach, který každý den zakouším já.“

Podle jejích slov nemá smysl spoléhat se na technologie, které dosud neexistují. K dispozici už není žádný čas. „S dnešní mírou vypouštění emisí vyčerpáme zbývající rezervu za necelých osm let. To není jen tak něčí názor, to je věda,“ prohlásila aktivistka.

Greta měla deprese, jako aktivistka je mnohem šťastnější, řekl její otec

Evropa

„Co se musí udělat okamžitě, je zastavit vše, co se týká fosilních paliv,“ uvedla. „Nechceme, aby se tyto věci prováděly do roku 2050, 2030 nebo do roku 2021. Chceme, aby se to stalo hned teď,“ řekla.

Varovala, že záleží na každém zlomku stupně. „Už po zvýšení průměrné teploty o jeden stupeň Celsia lidé umírají v důsledku klimatických změn,“ prohlásila.

Pustila se i do Trumpa

V projevu se opřela i do amerického prezidenta Donalda Trumpa, který oznámil, že se Spojené státy připojí k iniciativě zalesnění planety zvané „tři biliony stromů“.

„Sázení stromů je samozřejmě dobré, ale nestačí a nemůže nahradit skutečnou ochranu přírody,“ řekla a obrátila se na Trumpa se slovy: „Neplaťte jiným lidem, aby kvůli vašemu znečišťování někde vysazovali stromy.“

Reklama

Výběr článků

Načítám