Nové byty v Praze: růst cen nekončí, metr čtvereční zdražil na průměrných 103 413 Kč

Růst cen nových bytů v Praze stále nekončí. Průměrná cena za jeden metr čtvereční nového bytu v nabídkách developerů na konci loňského roku vzrostla na 103 413 korun, což představuje nárůst oproti předchozímu čtvrtletí o dvě procenta. Za celý loňský rok tak nové byty v hlavním městě zdražily o 6,4 procenta. V roce 2018 přitom nové byty zdražovaly o 13,5 procenta. Za průměrný 55metrový byt tak zájemce nyní zaplatí 5,69 milionu korun, zatímco o rok dříve by ho vyšel na 5,35 milionu korun a o dva roky dříve na 4,7 milionu korun. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už více než 13 let.

Růst cen v loňském roce zpomalil na polovinu, přesto je pražský rezidenční trh stále ve znamení zdražování. Na trhu totiž stále chybí dostatek dostupných projektů, nabídka je oproti situaci před čtyřmi lety poloviční. Zablokovaný povolovací proces a v podstatě vyčerpané pozemky vhodné k bytové výstavbě zásadním způsobem snižují dostupnost vlastního bydlení,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL Evžen Korec a dodává, že vliv měl i růst cen stavebních prací.

Analýza Ekospolu se týká pouze cen samotného bytu a nezahrnuje příplatky za sklep a garážové stání. „Zájemce o nový byt tak většinou zaplatí ještě více, protože tyto položky bývají povinnou součástí koupě. Developeři je však v cenících zpravidla evidují zvlášť, aby tím opticky snížili cenu nabízeného bytu,“ doplňuje Korec. Do výpočtu jsou zahrnuty pouze byty v nově postavených projektech, nabídka z rekonstruovaných domů se do analýzy nepromítá. Nejde totiž o nové byty, byť je tak někteří prodejci nazývají. Jejich cena bývá vyšší, proto by i celkový průměr o něco vzrostl.

Nedostatek stavebních pozemků i komplikované povolování nových staveb bude pokračovat i v tomto roce. Nedá se proto čekat, že by nové byty zlevnily. „Očekávám spíše stagnaci či jen pomalý růst v řádu jednotek procent, maximálně do tří procent. Výrazný vliv na růst cen nových bytů měl v minulých čtvrtletích enormní nárůst cen stavebních materiálů a prací, které skokově vzrostly. V současné době ale začaly stagnovat a myslím si, že na jejich další zdražení už není prostor. Hlavním tahounem cen nových bytů tak bude jejich přetrvávající nedostatek způsobený zastaralým a neaktualizovaným územním plánem a zablokovaným povolováním nových staveb. Tyto dvě zásadní překážky přirozeného rozvoje se bohužel nepodaří vyřešit ani v příštím roce,“ očekává developer Korec.

Jediná změna by podle něj mohla nastat u nejdražších bytů. „Projekty s byty, jejichž průměrná cena přesahuje 120 tisíc korun za metr čtvereční, už narazily na svůj cenový strop a nemyslím si, že by tam byl ještě prostor na nějaké zdražení. Cenový růst kolem pěti procent očekávám pouze u bytů s průměrnou cenou kolem 85 tisíc korun za metr čtvereční. Těch je však na trhu jen malé procento, jedním z takových projektů s cenou výrazně pod celopražským průměrem je například náš projekt Ekorezidence Hodkovičky,“ doplňuje Korec.

Z nedávno zveřejněné statistiky EKOSPOLU vyplynulo, že se v Praze během loňského roku prodalo 5124 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 15 procent. Nejvíce se rezidenčnímu trhu dařilo nezvykle v posledním čtvrtletí, které bylo se 1414 prodanými byty nejlepším kvartálem z celého roku a nejlepším čtvrtým čtvrtletím od za poslední tři roky.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality