Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Boeing má tento týden provést zkušební let širokotrupého 777X, záležet bude i na počasí

Ekonomika

  16:27
Seattle - Americký výrobce letecké techniky Boeing provede tento čtvrtek první zkušební let širokotrupého letounu řady 777X. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odvoláním na dva obeznámené zdroje. Termín se ještě může změnit v závislosti na počasí, uvedl zdroj. Boeing se k věci zatím nevyjádřil.

Snímek ztraceného boeingu 777 Malaysia Airlines v Paříži v roce 2011. foto: Wikimedia

Zkušební let stroje 777X se měl původně uskutečnit loni v létě, ale Boeing ho odložil a zdůvodnil to problémy s křídly, softwarem a dodávkami motorů firmy General Electric.

Boeing by se měl slova MAX zbavit, řekl šéf společnosti Air Lease. Přejmenování letadel navrhl i Trump

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje uvedla, že zkušební let se má uskutečnit v závislosti na počasí ve čtvrtek nebo v pátek. Letoun odstartuje z letiště nedaleko Seattlu.

Nová řada širokotrupých dvoumotorových letadel určených na dlouhé lety má dvě varianty, kratší verzi 777-8 a delší 777-9. První z nich pojme 365 pasažérů, zatímco delší stroj až 414 cestujících. Společnost je chce začít dodávat příští rok, původně chtěla s komerčními dodávkami začít v polovině letošního roku.

‚Toto letadlo navrhli klauni pod dohledem opic.‘ Boeing zveřejnil interní zprávy, které kritizují 737 MAX

Boeing se nyní potýká s problémy s řadou 737 MAX, jejíž výrobu společnost od ledna zastavila. Po dvou tragických haváriích s 346 oběťmi na životech nesmějí tato letadla od loňského jara do vzduchu. Firmu Boeing tak po osmi letech v dodávkách předstihl její evropský konkurent Airbus.

Australské aerolinky Quantas na konci minulého roku oznámily, že pro nejdelší komerční lety upřednostnily stroje Airbusu před Boeingem. Na plánovaných trasách z Austrálie do New Yorku či do Londýna bude patrně létat až 12 Airbusů A350-1000, a nikoli Boeingy 777X. Evropský a americký výrobce letadel o prestižní zakázku soutěžili už od roku 2017.

Autor: