Dokumentárny film FREM otvára úvahy o klimatickej kríze. Uvedú ho na Berlinale

Podtitul experimentálej dokumentárnej eseje slovenskej režisérky Viery Čákanyovej je Requiem za homo sapiens. Na Berlinale ju uvedú v sekcii Forum, zameranej na umelecky inovatívne filmy.

21.01.2020 16:30
FREM-STILL1 Foto:
Po februárovej medzinárodnej premiére na Berlinale bude dokumentárny film FREM uvedený do tuzemskej distribúcie v marci. Premietania budú sprevádzané diskusiami s odborníkmi.
debata

Ústredným motívom filmu je úvaha o tom, ako bude vyzerať svet, pokiaľ na ňom nebudú ľudia dominovať, či už v dôsledku klimatickej katastrofy alebo nekontrolovateľného rozvoja umelej inteligencie, ktorá prerastie v svojbytnú entitu.

„Chcela som vytvoriť film, v ktorom by nebol hlavnou postavou človek, pretože ľudstvo sa dostáva na hranicu svojich ,prirodzených‘ možností,“ charakterizuje svoj debut Viera Čákanyová, ktorej predchádzajúce snímky uspeli na festivaloch v Kassele či Nyone.

FREM, ktorý sa z pôvodného dokumentárneho konceptu vyvinul na dystopickú sci-fi, sa celý odohráva na nehostinných bielych pláňach Antarktídy a je vôbec prvým česko-slovenským celovečerným filmom, ktorý sa tam nakrúcal. FREMu dominuje úchvatná vizualita, experimentálny zvukový dizajn a kontemplatívna rovina, ktorá neponúka jednoduché odpovede ani upokojujúce pohľady na blížiacu sa ekologickú katastrofu.

Pozornosť vzbudil už v lete počas významného sarajevského festivalu, kde získal Cenu Docu Talents pre výrazný film vo vývoji z regiónu strednej a východnej Európy. V Česku bol následne uvedený na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava, kde sa stal jedným z diváckych festivalových vrcholov.

„Ide o výnimočný počin, ktorý vzbudzuje zaslúženú pozornosť aj rozruch,” uviedol Marek Hovorka, riaditeľ MFDF Ji.hlava. „Aj z Berlinale si pamätáme búrlivé diskusie týkajúce sa otázok explicitných sexuálnych alebo násilných scén vo filmoch. Je dosť možné, že FREM vzbudí podobnú pozornosť, i keď v ňom človeka takmer nevidíme. Téma klimatickej krízy, ktorej sa FREM dotýka, môže na berlínske publikum výborne fungovať.”

FREM čaká slovenská premiéra na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest v Bratislave, do slovenských kín ho v marci 2020 uvedie nová distribučná platforma Film Expanded zameraná na inovatívne distribučné stratégie.

Film bude uvedený aj v rámci pripravovaných premietaní spojených s diskusiou tzv. Klimatalks v galerijných a alternatívnych projekčných priestoroch, napríklad v žilinskej Novej Synagóge. Diskusií po filme sa zúčastní napríklad progresívny enviromentálny filozof Lukáš Likavčan, renomovaná filmová teoretička a poetka Mária Ferenčuhová, kognitívny vedec a informatik Martin Takáč, či iní experti z rôznych vedeckých prostredí.

Od včerajšieho dňa prebieha crowdfundingová kampaň, ktorej cieľom je pomôcť filmu a dôležitým témam dostať sa k čo najširšiemu publiku prostredníctvom diskusií s odborníkmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #dokument #Berlinale #klimatická kríza